Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar NFIU: öt év – kiváló teljesítmény

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 8. 14:34

A NATO Erőket Integráló Elemekre (NFIU) nagyobb szerep hárul majd a jövőben a szövetségen belül – hallhattuk a magyar NFIU ötödik születésnapja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen, Székesfehérváron, szeptember 8-án, szerdán.

20210908-nfiu (6)

Az ünnepségen Szabó István honvédelmi államtitkár aláhúzta: Közép-Európában hazánknak is gondoskodnia kell a biztonságról: aktív szerepet kívánunk játszani a NATO elrettentési és védelmi berendezkedésének megerősítésében. Ennek két ékes példája a felállítandó Közép-Európai Hadosztály-parancsnokság és a Regionális Különleges Műveleti Komponens-parancsnokság

„Több, mint húsz éve vagyunk a NATO tagjai, és ez idő alatt a szövetség elismert és megbízható tagjaivá váltunk. Öt évvel ezelőtt olyan képesség jött létre Székesfehérváron, amely a nemzeti képességek fejlődésére is hatással van. A 2016-ban létrehozott NATO Erőket Integráló Elem megalakításával erősítettük hazánk biztonságát és szuverenitását, valamint bizonyítottuk: hazánk mennyire elkötelezett szövetséges a NATO felé” – fogalmazott az államtitkár.

Szabó István hozzátette: hazánk célja, hogy megőrizze a fejlődés alapjául szolgáló békét és biztonságot. Kiemelte: ezt csak úgy tehetjük meg, ha nem kizárólag a kollektív védelemre, hanem a nemzeti haderőre is támaszkodunk, hiszen csak ennek fejlesztésével tudjuk megvédeni az országot, és eleget tenni a szövetségesi elvárásoknak.

20210908-nfiu (10)

Az észak-atlanti szövetség részéről az ünnepségre érkezett magas rangú tábornokok szintén méltatták a magyar NFIU teljesítményét. Sławomir Wojciechowski altábornagy, a NATO Északkeleti Többnemzeti Hadtest parancsnoka szerint ez az ünnepség is bizonyítja, hogy az együttműködés Magyarország és a NATO között az NFIU tekintetében nem átmeneti. „Országuk aktív, értékes tagja az észak-atlanti szövetségnek, és figyelemre méltó a haderejük minden szintű fejlesztése, fejlődése. Köszönet a magyar NFIU magas színvonalú működéséért, és köszönet Magyarország támogatásáért” – közölte a parancsnok.

20210908-nfiu (9)

Joar Eidheim dandártábornok, a brunssumi NATO Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokság törzsfőnök-helyettese kiemelte: a szövetség új stratégiájában nagy szerepet játszanak a gyorsreagálású erők és az NFIU-k, melyek szerepe a biztonságpolitikai környezet gyors változásával egyre inkább nőni fog. A dandártábornok gratulált a magyar támogató elem eddigi teljesítményéhez, mint mondta: elkötelezettségük, hozzáállásuk példaértékű.

20210908-nfiu (12)

Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke aláhúzta: a magyar NFIU a legjobbak közé tartozik, hiszen az idei, szövetségesi szintű képesség-ellenőrzésen is a legmagasabb minősítést érte el. Hangsúlyozta: a Magyar Honvédség vezetése a belső szerkezeti változások ellenére az elmúlt öt évben zökkenőmentesen tudott együttműködni az NFIU-val.

20210908-nfiu (15)

Topor István ezredes, a magyar NFIU parancsnoka leszögezte: noha a szervezet állományának egy része, annak jellegéből adódóan, folyamatosan változik, az elkötelezettség és a szakmai tudás változatlan. „Az elmúlt öt év számos kihívást és sok örömet is hordozott magában. Köszönöm mindenkinek az elismerő szavakat. A jövőben szeretnénk magunkat minél jobban megmutatni az állampolgároknak; szeretnénk, ha minél többen tudnák, mivel is foglalkozunk” – zárta beszédét a parancsnok.

Az ünnepi állománygyűlés elismerések átadásával és az MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar rövid koncertjével zárult.