Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar parancsnok az EUFOR élén

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: archív |  2023. október 3. 9:12

Dr. Sticz László vezérőrnagy személyében 2024 januárjától egy éven keresztül magyar tábornok irányítja az Európai Unió bosznia-hercegovinai műveletét, az EUFOR ALTHEA missziót – tájékoztatott a honvédelmi miniszter.

sticz1

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a magyar kormány egyik prioritása a Nyugat-Balkáni régió stabilitásának megőrzése, hiszen a térség országai fontos szerepet játszanak az illegális migrációs hullámok féken tartásában. Magyarország évtizedek óta részt vesz a regionális nemzetközi katonai missziókban, amelyek között az egyik legfontosabb az Európai Unió EUFOR ALTHEA művelete Bosznia-Hercegovinában. A miniszter aláhúzta: a magyar katonák katonaszakmai és szövetségesi szerepvállalásának egyik legnagyobb elismerése, hogy számos alkalommal tölthettek már be vezető pozíciót a térség misszióiban. Dr. Sticz László vezérőrnagy kinevezését az EU Katonai Tanácsa és Hubert Cottereau altábornagy, a NATO műveleti parancsnokságának törzsfőnök-helyettese, egyben az ALTHEA művelet EU műveleti parancsnoka is támogatta – emelte ki.

euf1

Dr. Sticz László vezérőrnagy jelenleg a Magyar Honvédség Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka. Eddigi pályafutása során szolgált már a Nyugat-Balkáni Hadszíntéren, valamint a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnokságán is, így hazai és külföldi beosztásai ellátása során átfogó tapasztalatokat szerzett a haderőfejlesztés és -tervezés területein.

Kapcsolódó cikkek