Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar parancsnok készül a bosznia-hercegovinai misszió élére

Szöveg: Földházi Enikő százados, Kelemen Ilona | Fotó: Dévényi Veronika, Kelemen Ilona |  2023. október 3. 9:27

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.

DSC_0002

Magyarország felajánlására, az Európai Unió Politikai és Biztonsági Bizottságának döntése alapján 2024 januárjától első alkalommal áll magyar katona az EUFOR Althea misszió élén. Az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka, dr. Sticz László vezérőrnagy egy éven át vezeti majd az Európai Unió Bosznia-Hercegovinában állomásozó békefenntartó erőit. A leendő parancsnok és törzse nem első alkalommal látogatott Szolnokra: 2023 tavaszán adminisztratív héttel kezdte meg a misszióra való felkészülését az MH Béketámogató Kiképző Központban. Ezt követően részt vettek békeműveleti lövészeten és tálcatűzoltási gyakorlaton is.

DSC_0004

A kiutazók képzése augusztusban békeműveleti törzstiszti alaptanfolyammal folytatódott, amely elengedhetetlen azok számára, akik még nem vettek részt misszióban, vagy korábbi külföldi szolgálatuk óta jelentős idő telt el. Az ősz beköszöntével a szakállomány angol nyelvi felkészítésen, szeptember utolsó hetében pedig egy, külön az EUFOR parancsnoki csoportja számára szervezett, misszióorientált, hadszíntér-specifikus békeműveleti törzstiszti célfelkészítésen bővítették ismereteiket. Tájékoztatást kaptak többek között a beosztásokról és a hátralévő feladatokról, a Balkán biztonságpolitikai helyzetéről, részt vettek egyebek mellett közegészségügyi és járványügyi ismeretekkel kapcsolatos előadásokon.

A célfelkészítés zárásaként Görbe Béla alezredes, megbízott központparancsnok adta át a tanfolyam elvégzését igazoló okleveleket. Sticz vezérőrnagy és a vele kiutazó EUFOR állomány képzése a továbbiakban is folytatódik a szakterületek szerinti specifikus (például protokolláris, médiakezelési, jogi, pénzügyi) felkészítésekkel, valamint a kiutazó parancsnok és a kulcsbeosztású személyek műveleti területen, azaz Bosznia-Hercegovinában végrehajtandó tréningjével.

Kapcsolódó cikkek
sticz1

Magyar parancsnok az EUFOR élén

2023. október 3. 9:12