Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megszolgált bizalom

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. október 3. 11:10

„A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megfogalmazott célok eléréséhez az önök szerepe kulcsfontosságú” – jelentette ki Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság csapatünnepén október 2-án, Budapesten.

Fennállásának egy éves évfordulóját ünnepli idén ősszel az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság, amelynek csapatünnepén felidézték az elmúlt esztendő elért eredményeit. Kajári Ferenc vezérőrnagy beszédében úgy fogalmazott, hogy amikor a parancsnokság 2022 őszén megalakult, egy olyan szervezet kelt életre, melynek szerteágazó feladatrendszere egyedülálló a Magyar Honvédségben.

„Az önök mindennapi szolgálatteljesítése az egyik kulcsa annak, hogy ne csak elérjük a XXI. század kapuját, hanem be is léphessünk rajta” – jelentette ki. Hozzátette: a katonai szervezet tagjainak eddigi tevékenysége lehetővé tette, hogy a Magyar Honvédség a legjobb úton járjon a kitűzött céljai elérésben, melyeket a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében fogalmaztak meg. Amint a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese fogalmazott, „ahhoz, hogy valóban meghatározó haderővé váljunk, amely megfelel a modern idők követelményeinek, a katonai szervezet minden elemétől maximális odaadást követel. Ne feledjék, hogy a siker záloga a szakmai felkészültségen, az elhivatottságon, a precíz feladatvégrehajtáson, és az áldozatvállaláson túl a csapatmunka. Mindezek együttesen teszik lehetővé a kitűzött célok elérését.”

A vezérőrnagy hangsúlyozta azt is, hogy az elért siker soha nem az egyén, hanem a közösség sikere, hiszen „hivatásunk alapja az együttműködés, a bajtársiasság és a másik ember tisztelete”.

04_HSZ9919

Kajári Ferenc vezérőrnagy szerint az utóbbi évek eseményei, köztük a szomszédos Ukrajnában zajló háború is, arra világítottak rá, hogy a béke állapota mulandó. Éppen ezért természetesnek tekinthető, hogy környezetünkben egyetemes fegyverkezés zajlik és minden európai ország arra törekszik, hogy fejlessze a hadseregét, ezzel minél magasabb szinten garantálva saját biztonságát. Hazánk és a Magyar Honvédség sem tehet ezért másképp; új gondolkodásmódot kell elsajátítani, felkészült, reagálóképes és jól felszerelt honvédséget kell kialakítani.

„De ne feledjük el, mi nem részévé akarunk válni egy konfliktusnak, hanem a kötelességünk az, hogy ha a haza úgy kívánja, beteljesítsük fogadalmunkat” – jelentette ki a vezérőrnagy. E folyamat részét képezi a magyar hadiipar újraélesztése és az újonnan beszerzett haditechnikai eszközök rendszerbe állítása is, ami kapcsán Kajári Ferenc megjegyezte, hogy stabil háttérbázis nélkül elképzelhetetlen egy korszerű hadsereg működtetése és fejlesztése.

„Ezen a területen fontos szerep hárul önökre a megszerzett tapasztalatok feldolgozásában és a leszűrt következtetések rendszerbe való átültetésében, valamint a kellő tudásbázis kialakításában. Hiszem, hogy az innováció nem pusztán haditechnikai eszközök beszerzésében és a hozzá kell humánerőforrás biztosításában rejlik, hanem a kellő elméleti ismeretanyag kidolgozásában és rendelkezésre bocsájtásában is” – mondta.

08_HSZ0003

Dr. Sticz László vezérőrnagy, az ünnepelt alakulat parancsnoka amellett, hogy köszöntötte kollégáit a jeles alkalomból, felelevenítette a szervezet elmúlt, első évét. „Büszkén jelenthetem, hogy az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság a céljait elérte, nem okozott csalódást, méltóvá vált a bizalomra” – húzta alá, majd hozzátette, hogy a mai nap ünnepe ellenére nem szabad megfeledkezni a szomszédunkban zajló háborúról.

„Az ünnep pillanataiban sem veszíthetjük szem elől, a magyar emberek békéjének és biztonságának szavatolása a legfontosabb célunk, küldetésünk. Ezért dolgozunk nap mint nap. Önök letették a voksukat egy modern, fejlődő haderő megteremtése mellett. Ez az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság küldetése, ezért teszünk együtt, közösen, egyre jobban összekovácsolódott csapatként” – húzta alá.

A csapatünnepség – amelyen mások mellett jelen volt Bozó Tibor altábornagy, a Honvédelmi Sportszövetség elnöki tanácsadója és Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok is - elismerések átadásával, illetve kulturális ünnepi műsorral ért véget.