Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-portugál védelempolitikai igazgatók konzultációja

Szöveg: Snoj Péter / Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos |  2022. november 27. 13:07

Hajnik László védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár november 25-én munkalátogatás keretében fogadta Paulo Lourenço portugál védelempolitikai igazgatót Budapesten.

LALA7732

A védelempolitikai igazgatók közötti konzultáción Hajnik László ismertette hazánk ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontját és az Ukrajna számára biztosított támogatásainkat. Továbbá kiemelte, hogy Magyarország számára – földrajzi elhelyezkedése miatt – elsődleges prioritás a Nyugat-Balkán biztonsága és stabilitása. A résztvevők eszmecserét folytattak a NATO keleti szárnyának megerősítésére létrehozott eVA (enhanced Vigilance Activity) harccsoportokról, valamint a Magyarországon létrehozott Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságról (HQ MND-C).

A védelempolitikai igazgatók egyetértettek abban, hogy kontinensünk biztonsága érdekében a déli kihívásokat is kezelni kell, lehetőleg azok kialakulási helyén. Ennek különösen fontos eleme a Száhel-övezetből kiinduló terrorizmus elleni közös, regionális, illetve az Európai Unió keretében megvalósuló kooperáció. A megbeszélés során részletes tájékoztató hangzott el a magyar honvédelmi és haderőfejlesztési programról is. A hazánk által kezdeményezett és mindkét fél által rendkívül hasznosnak tartott találkozó során a felek több potenciális együttműködési területet is beazonosítottak.