Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar segítséggel jutnak vízhez Baghlanban

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2009. november 24. 6:15

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik legjelentősebb projektjének utolsó mozzanatához érkezett. Baghlan tartomány székhelyén, Pol-e-Khomri-ban még az MH PRT negyedik váltása indított el egy középtávú projektet a város egyik negyedének vízellátásának megoldására.

Afganisztánban a legtöbb helyen a mai napig nem megoldott a lakosság vízellátása. Sajnos a központi kormányzatnak nincs elég erőforrása, hogy belátható időn belül önállóan sikeresen orvosolja ezt a problémát. Ezért nagy szükség van az olyan támogatásokra, mint amelyet az MH PRT is nyújt ezen a területen.

Az általános tiszta ivóvíz-hiány miatt a Radar Hill elnevezésű városnegyedben sem volt korábban biztosítva a lakosok részére a megfelelő minőségű vízmennyiség. Ezért az újjáépítési csoport már több mint egy évvel ezelőtt megtette az első lépéseket, hogy elősegítse a viszonylag kis területű, de nagy népsűrűségű Radar Hill vízellátási problémáinak megszüntetését.

Ezidáig az MH PRT támogatásával felépült már több kút, a háztartásokat ellátó csővezeték rendszer és egy víztározó is. Most egy utolsó kút és szivattyú ház alapkőletételére került sor, amellyel teljessé fog válni a terület vízlefedettsége.

Szabó László ezredes, az MH PRT parancsnoka a helyi vezetőkkel közösen helyezte el a munkálatok megkezdését jelképező alapkövet. Az építkezés a tervek szerint 3 hónapon belül befejeződik és ezzel a projekttel a magyar kontingens összesen kb. 2000 ember számára biztosítja az élethez alapvető ivóvizet.

1595893828
1595893828