Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar „stratégiai” századosok az ISAF Északi Regionális Parancsnokságán

Szöveg: kormany.hu |  2011. január 31. 16:54

Morálisan kiegyensúlyozott és csapatjátékos alkatúak – fogalmazta meg nyolc magyar századosról egy német ezredes és egy amerikai őrnagy. A címben alkalmazott „stratégiai” jelző az amerikai tengerészgyalogos tábornok, General Charles Chandler Krulak által használt kifejezés, amely azokra a katonákra vonatkozik, akik korunk fegyveres küzdelmeit kell, hogy megvívják.

Miért éppen a századosok? Talán azért, mert a tiszti rendfokozatok legszebb és legtartalmasabb évei erre az időszakra esnek. A tisztek esetében általában ez az utolsó rendfokozat, amikor még a döntéseik valóban valóra is válnak, közvetlenül látható munkájuk igazi eredménye.
Miért „stratégiai" a magyar százados Afganisztánban? Azért, mert a NATO Felkelőellenes műveleteinek (Counterinsurgency Operations/ COIN) végrehajtása és végrehajtatása az északi régióban – többek között – az ő küldetésük.

Talán kevesen tudják, hogy az ISAF Északi Körzet Parancsnokság hadosztály-törzsében is dolgozik nyolc kiváló honvéd százados. A hadosztály-törzs különböző osztályain végzik a feladataikat, stratégiai képet formálva a Magyar Honvédségről és hazánkról. Van közöttük olyan, akinek a nevét már külföldi magas rangú diplomaták is ismerik, hiszen részt vett a látogatásuk szervezésében. Akad közöttük olyan, akinek – a parancsnokság hadműveleti ügyeleti szolgálatának kulcsbeosztású tisztjeként – napi rálátása van az aktuális COIN- műveletekre, és van olyan, aki a parancsnokság előretolt harcálláspontját tekintve vett részt a műveletek tervezésében és végrehajtatásában. Néhányan az északi körzetben tevékenykedő felderítő szervek munkáját felügyelik, elemzik és naponta, hetente értékelve biztosítják az elöljárók részére a döntésekhez szükséges információkat. Másikuk – az ISAF Északi Körzet felelősségi területén – a teljes szárazföldi csapatmozgások koordinációját vezényli, s van, aki a magyar vezetésű PRT összekötő tisztje a CIMIC- és egyéb projektek vonatkozásában.

A nyolc százados közös tulajdonsága, hogy egytől egyik önként vállalta a nem kis kihívással és megpróbáltatással járó nemzetközi beosztást, valamint nemzetközi főnökeik értékelése alapján nagy odafigyeléssel és lelkesedéssel végezték, végzik a feladataikat. Ahogyan azt egy német ezredes és egy amerikai őrnagy közösen megjegyezte a közelmúltban: „morálisan kiegyensúlyozott és csapatjátékos alkatúak!"


 (Szöveg és fotó: Pintér Ferenc őrnagy – ISAF Északi Körzeti Parancsnokság)