Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozót tartottak Budapesten

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Miniszterelnökség |  2021. szeptember 8. 17:09

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatás keretében fogadta Ana Brnabic szerb miniszterelnököt és kormányzati delegációját Budapesten, a hatodik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó keretében szeptember 7-én. A kétnapos kormányzati találkozón dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter hivatalos kétoldalú megbeszélést folytatott szerb partnerével, dr. Nebojša Stefanović szerb miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszterrel, valamint Darija Kisić Tepavčević, munkaügyi, foglalkoztatási, veteránügyi és szociális miniszterrel.

_BVC6763

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a megbeszéléseket követően úgy fogalmazott, a Nyugat-Balkán biztonságának erősítése elsődleges prioritás Magyarország számára. A régió stabilitásának fenntartása céljából a kezdetektől fogva támogatja hazánk a régió országainak euro-atlanti integrációját, ezért is tulajdonít nagy jelentőséget Magyarország annak, hogy október 15-től magyar tábornok, Kajári Ferenc vezérőrnagy veszi át a NATO KFOR vezetését.

_BVC6774

A tárcavezető elmondta, hogy eredményes tárgyalást folytatott a szerb védelmi miniszterrel. Kiemelte, hogy az elmúlt években a szerb-magyar katonai kapcsolatok jelentős fejlődésen mentek keresztül, a két állam közötti kapcsolatok intenzitása minden korábbi mértéket meghaladó, a védelmi minisztériumok és a haderők közti kapcsolatok kiválóak. A mindkét felet jelentősen érintő migrációs válság is hozzájárult az együttműködés elmélyítéséhez, ami ezen a területen azóta is intenzív. Dr. Benkő Tibor elmondta, hogy a védelmi ipari együttműködésben is rejlik további lehetőség. A felek célja az, hogy továbbra is fenntartsák a védelmi tárcák közötti rendszeres párbeszédet és a haderők közötti együttműködést.

_BVC6754

Magyar részről fontos, nyitott téma még az évek óta húzódó hadisírgondozó kormányközi megállapodás mielőbbi megkötése, amely az illetékes szerb szaktárca (a Munkaügyi, Foglalkoztatási, Veteránügyi és Szociális Minisztérium) járványkezelési leterheltsége miatt akadt meg az elmúlt időszakban. Többek között a megállapodás előmozdításának támogatása, illetve a jövőbeni együttműködési lehetőségekről is folytatott kétoldalú megbeszélést a honvédelmi miniszter Darija Kisić Tepavčević, munkaügyi, foglalkoztatási, veteránügyi és szociális miniszterrel.

_BVC6688