Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-szlovák védelempolitikai találkozó

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Tóth László |  2020. október 20. 11:28

A Székesfehérváron települő Többnemzeti Hadosztály Parancsnokságon fogadta partnerét dr. Németh Gergely védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár és dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese. A szlovák delegációt dr. Martin Sklenár és Józef Pokorny altábornagy vezette.

Székesfehérvár_magyar_szlovák_védelempolitikai_találkozó (3)

A látogatás során ismertették a Többnemzeti Hadosztály Parancsnokság (HQ MND-C) megalakításának stratégiai célrendszerét, továbbá a NATO által történő befogadásának folyamatát. Mint ismeretes, a Hadosztály Parancsnokság létrehozását Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be Angela Merkel kancellárral folytatott tárgyalásán 2018. július 5-én. A HQ MND-C megalakításához Horvátország is alapító nemzetként csatlakozott, Németország pedig mentorként segíti a folyamatokat.

A parancsnokság feladata, hogy a NATO vezetés-irányítási hálózatába illeszkedve fokozza a régió szövetséges haderői közötti kiképzési együttműködést, továbbá növelje a NATO reagálóképességét. A parancsnokság létrehozása így biztosítja, hogy a térséget érintő kollektív védelmi helyzet esetén a NATO főparancsnoka a helyben lévő NATO parancsnokságot használja vezetés-irányításra.

Székesfehérvár_magyar_szlovák_védelempolitikai_találkozó (5)

A parancsnokság új épületét és az egyéb infrastruktúrális beruházásokat Denis Tretinjak vezérőrnagy, a HQ MND-C parancsnoka és Somogyi Zoltán dandártábornok, a Többnemzeti Hadosztály Parancsnokság törzsfőnöke ismertette.

A szlovák fél elismeréssel szólt a parancsnokság felállítása során elért eredményekről, valamint köszönettel fogadta a részletes tájékoztatást.

GALÉRIA