Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Magyarnak lenni: tudod mit jelent?”

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. január 21. 10:38

Jó egy kicsit emlékezni, elgondolkodni, amíg a zenekar a Himnusz, a Toborzó, a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország dallamait játssza. Talán kevés is évente fél órára feleleveníteni mindazt, amit az iskolában tanítottak Kölcsey Ferencről és „A magyar nép zivataros századairól”.

A magyar kultúra napján az MH 5. Bocskai István Lövészdandár egyik épületében összegyűlt katonák az ünnepi alkalomhoz méltó és igen színvonalas megemlékezésen vehettek részt január 20-án. A kommunikációs és rendezvényszervező részleg munkatársainak meghívására három fiatal művész látogatott el a laktanyába: Bedő Erika, Törő Krisztina és Ujvári Gergely. A debreceni Csokonai Színház társulatának tagjai csodálatos énekhangon szólaltatták meg a jól ismert dalokat, a debreceni Helyőrségi Zenekar pedig ezúttal is kitett magáért. Pál István karmester az előadók minden levegővételét és mozdulatát figyelemmel kísérve vezényelte a zenészeket, így – bár a próbára igen kevés idő jutott – összehangoltan, felszabadultan alkottak együtt a fiatal művészekkel.

Az előadók felidézték a néphimnuszok, nemzeti himnuszok keletkezésének körülményeit, eljutva 1823. január 22-ig, Kölcsey Ferenc Himnuszának megszületéséig.

Hallhattuk Juhász Gyula A Himnusz című költeményét, és Sajó Sándor Magyarnak lenni versrészletét.

Felcsendültek Kodály Zoltán, Kacsóh Pongrác és Kremzler József művei. S amíg a zenekar az Erkel Ferenc által megzenésített Himnuszt  játszotta, a katonák állva hallgatták végig a költemény valamennyi versszakát.