Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország „atomfegyvere”

Szöveg: Feith László |  2008. június 22. 15:08

Kevésbé ismert tény, de hazánknak is van „atomfegyvere”, pontosabban egy szovjet gyártmányú, atomtöltet hordozására is alkalmas interkontinentális, ballisztikus rakétája, amely három esztendővel ezelőtt hatástalanított állapotban, minden fontosabb alkatrészétől megfosztva érkezett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum keceli haditechnikai parkjába, ahol ma is megtekinthető.

A közel 24 méter hosszú, 2,4 méter átmérőjű, 104,5 tonna tömegű, tizenkétezer kilométer hatótávolságú SS–24 (más néven RT–23) interkontinentális ballisztikus rakéta az atomfegyverek legveszélyesebb csoportjába, a hadászati támadófegyverek közé tartozik; méretét és koncepcióját tekintve az amerikai LGM–118 Peacekeeperhez hasonlítható.

Tíz, egyenként akár 550 kilotonnás robbanófej hordozására alkalmas, melyek mindegyike más-más célpontra irányítható. Az eszköznek silókba, vagy speciálisan átalakított vasúti kocsikra telepíthető változata is létezik, találati pontossága – nem hivatalos orosz becslések szerint – 500 méter.

Háromfázisú, szilárd hajtóanyagú, startolása hidegindítással történik. Utóbbi azt jelenti, hogy a rakéta a kilövőállást sűrített gáz segítségével hagyja el, a hajtóműveket csak ezt követően kapcsolják be. A fegyver első változatának (15Zh44) fejlesztése 1969 januárjában kezdődött, melyet a koncepció többszöri átalakítása után 1982-ben kezdtek tesztelni. A sorozatos kudarcok nyomán azonban a szovjet védelmi minisztérium nem engedélyezte a gyártást.

1595877630
A következő próbálkozás (15Zh52) már sikeresebbnek bizonyult, ám az igazi áttörést az 1983 és 1989 között fejlesztett, majd három katonai bázison (Kosztroma, Bershet, Krasznojarszk) hadrendbe állított mobil, vasúti indítású 15Zh61 jelentette.

Fegyverplatformja – a Katonai Vasúti Rakétakomplexum (BZHRK) – szakértők szerint felülmúlta a későbbi Topol- és Bulava-rendszereket. A dízelmozdonyokkal vontatott szerelvény három nyitható tetejű indítóvagonból, az irányító-központként is működő parancsnoki kocsiból, valamint a személyzetet szállító két egységből állt. Az Egyesült Államokat több okból is nyugtalanította a BZHRK-rendszer, hiszen az akkori Szovjetunió szinte teljes vasúti hálózatán, összesen 145 000 kilométeren üzemelhetett, ráadásul a műholdas felderítések során nehéz volt megkülönböztetni a hagyományos szerelvényektől. További aggodalomra adhatott okot az is, hogy a módszernek köszönhetően a rakéta kilövése nemcsak előre kialakított indítóhelyről, hanem a pálya bármely pontjáról lehetségessé vált.

A 15Zh61-gyel egyidejűleg jelent meg a silóbázisú 15Zh60, amely az SS–17-et váltotta fel. Összesen ötvenhatot telepítettek ebből a típusból; tizet Oroszországban, negyvenhatot pedig Ukrajna területén. A Szovjetunió felbomlása után nemcsak ezek a tömegpusztító fegyverek hullottak Kijev ölébe, hanem a komplett gyártókapacitás is. A rakétákat azonban 1996 közepén kivonták a hadrendből, majd visszaszállították Oroszországba, az üzemek kapuira pedig lakat került.

Az SS–24, és vele együtt a többi hadászati támadófegyver alkonyát a hidegháború vége hozta el. Számuk drasztikus csökkenése a START–1 (1991) és START–2 (1993) szerződés aláírásával kezdődött. Ezek kizárólag a szovjet és amerikai tulajdonban lévő hadászati támadófegyverekre, illetve azok hordozóeszközeire, valamint indító-berendezéseire vonatkoztak, a kisebb hatótávolságú atomfegyver-rendszerekre már nem.

1595877630
 

A megállapodások értelmében a felek előbb hatezerre, majd háromezer-ötszázra (esetleg háromezerre) csökkentik az említett kategóriába tartozó nukleáris tölteteik számát. Szakértői becslésekre alapozva ugyanakkor kijelenthető, hogy a két nagyhatalom birtokában még így maradt Földünk totális megsemmisítéséhez elegendő hadászati atomfegyver. Oldalanként 1500–2000 rakéta bevetése nyomán ugyanis bolygónk légkörének átlaghőmérséklete hozzávetőleg 30 fokkal csökkenne azokon a kontinenseken is, amelyeket egyetlen töltet sem ért volna el. Kialakulna tehát a „nukleáris tél", ami a földi civilizáció végét jelentené egyben.