Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország haderőfejlesztési programja sikeres és összhangban van a NATO céljaival

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. október 23. 18:23

A világjárvány elleni küzdelem tapasztalatairól, az elrettentési és védelmi berendezkedések további erősítéséről, valamint az aktuális műveletek jövőjéről tárgyaltak a NATO védelmi miniszterei az október 22-23-ai, kétnapos videókonferenciájuk során. Az egyeztetésen hazánkat Szabó István honvédelmi államtitkár képviselte.

Szabó István1

A videókonferencia első munkanapján a résztvevők elfogadták a NATO négyéves védelmi tervezési ciklusának eredményeit. A folyamatban, amely a NATO képességfejlesztési javaslatai és a nemzetek tervei közötti összhangot vizsgálja, hazánk a csatlakozás óta eltelt időszak legjobb értékelését kapta, megerősítve a NATO és nemzeti tervezés összhangját. Mint ismeretes, Magyarország szövetségi keretek között vállalt céljai között kiemelt helyen áll egy gépesített lövész dandár képesség és modern légvédelmi rakéta képesség kialakítása. Ezen a területen a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében végrehajtott haditechnikai beszerzésekkel Magyarország jelentős eredményeket ért el, amelyet a Szövetség is elismer – nyilatkozta Szabó István honvédelmi államtitkár.

Szabó István államtitkár a felszólalásában arról beszélt, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett az euroatlanti biztonság szavatolása és a megfelelő tehermegosztás mellett. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program jelentős hozzájárulást jelent az európai béke megőrzéséhez és a stabilitás erősítéséhez. A magyar védelmi kiadások növelése összhangban van a 2014-ben Walesben, a NATO csúcstalálkozón meghozott döntéssel és a fejlesztési tervek is harmonizálnak a NATO által kitűzött képességcélokkal. Mint mondta, ezen eredmények nem csak nemzeti célokat valósítanak meg, hanem a NATO képességeit is erősítik.

Egyben azt is kiemelte, hogy a Szövetségnek megfelelő válaszokat kell tudni adni az előttünk álló kihívásokra - köztük a tömeges illegális migrációra -, hozzájárulva ezzel hazánk és Európa biztonságához. Az államtitkár hozzátette, a magyar emberek és a Magyar Honvédség közös sikere, hogy a Székesfehérváron, Horvátországgal együttműködésben megalakított Közép-európai Hadosztály Parancsnokság a NATO támogatását élvezi.

Szabó István3

A pénteki munkaülésen a miniszterek az aktuális műveleti kérdéseket vitatták meg. A műveletek kapcsán elsősorban Afganisztánról és Irakról folytattak eszmecserét a tagállamok, de természetesen kitértek a hazánk számára kiemelt jelentőséggel bíró nyugat-balkáni KFOR műveletre is. Szabó István honvédelmi államtitkár hozzászólásában kiemelte, hogy Magyarország a NATO és a koalíciós műveletek résztvevőjeként eltökélt az instabil régiók biztonságának megteremtésében és fenntartásában. Ezek a műveletek hozzájárulnak az illegális migrációs, és terrorista fenyegetés elleni fellépéshez. Szólt arról is, hogy a meglévő balkáni jelenlétünkön túl, további erőkkel kívánjuk támogatni a KFOR műveletet.

Hangsúlyozta: 2021. novemberétől magyar parancsnoka lesz a műveletnek, amely történelmi jelentőséggel bír és a Szövetség részéről tükrözi hazánk és a magyar katonák erőfeszítéseinek elismerését. Azt is kiemelte, hogy Magyarország – a haderő arányában – a NATO és nemzetközi műveletek öt legnagyobb európai hozzájárulója között van, ezért a parancsnoki beosztás egyértelmű jele annak, hogy az európai és transzatlanti közösség elismeri hazánk elkötelezettségét a déli irányból érkező kihívások kezelésében. Hozzátette, hazánk számára kiemelten fontos az illegális migrációt kiváltó okok, mint a regionális instabilitás és a terrorizmus helyben történő megfékezése.

Az államtitkár megköszönte a műveleti parancsnokok által a járvány megelőzésének érdekében tett lépéseket, melyek jelentősen hozzájárultak a katonák egészségének megóvásához, és a műveletek hatékonyságának fenntartásához is.