Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdték az iskolák fertőtlenítését a katonák

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. október 23. 21:08

A Magyar Honvédség az Emberi Erőforrások Minisztériumának felkérésére mintegy hatvan köznevelési intézményt fertőtlenít országszerte az őszi szünetben. Alábbi összeállításunkban az október 23-ai fertőtlenítésekről készített tudósításokat közöljük.

A szentesi katonák Kiskunfélegyházán fertőtlenítettek

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred felkészített katonái Békés, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megye öt intézményében végzi el a szükséges mentesítési feladatokat az iskolai őszi szünetben.

Október 23-án, pénteken a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium területén közel 5000 négyzetméternyi felület fertőtlenítése történt meg, ezáltal biztosítva azt, hogy a diákok az őszi szünet végeztével zavartalanul, biztonságos környezetben tudják folytatni tanulmányaikat.

Szöveg és fotó: MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

* * *

Győri gimnáziumot fertőtlenítettek a pápai katonák

Az MH Pápa Bázisrepülőtér hatáskörébe tartozó - Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyét magába foglaló - 7. számú körzetben is megkezdődött a köznevelési intézmények országos fertőtlenítése október 23-án.

A pápai katonai szervezet három fertőtlenítő raja elsőként a győri Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium épületében hajtott végre fertőtlenítő feladatot. A vegyivédelmi ruhát és gázálarcot viselő katonák kézi permetezők segítségével porlasztva hordtak fel - mintegy 3000 négyzetméteren - közel 140 liter MOL Hygi Flow Rapid elnevezésű alkoholos felülettisztító folyadékot. A többórás művelet egy előzetesen egyeztetett terv szerint zajlott az iskola épületében, többek között a tantermeket, tanári szobákat, az étkezdét, a tornatermet, a dísztermet, illetve a közlekedőtereket érintve.

A fertőtlenítés után az épületet Rémi Péter intézményvezető vette át, aki köszönetet mondott a katonák precíz és lelkiismeretes munkájáért.

Szöveg és fotó: Pelsőci Miklós őrnagy

* * *

A székesfehérvári vegyivédelmi zászlóalj katonái Szombathelyen fertőtlenítettek

Az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái - a koronavírus helyzet miatt - október 23-án a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium fertőtlenítését végezték el.

Fotók forrása: vaol.hu (Cseh Gábor/Vas Népe)

* * *

Iskolák fertőtlenítésében is részt vesz a Bocskai-dandár

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái október 23-án, pénteken a papi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában kezdték meg a feladatot.

A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében elrendelt fertőtlenítések során tavasszal három megyében, több mint kétszáz intézmény fertőtlenítésében vettek részt az alakulat katonái, így ezt a mostani feladatot már a megszerzett tapasztalatokat felhasználva tudták megkezdeni. Az őszi szünetben azokat az - általában nagyobb légköbméterű - oktatási intézményeket fertőtlenítik, amelyekben előfordult igazolt koronavírusos megbetegedés.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei általános iskolába érkező tizenhat főből álló csoport parancsnoka Dombi Edmond főtörzsőrmester volt, aki a tavaszi fertőtlenítési feladatokban már szintén részt vett. „A fertőtlenítő rajaink már elég tapasztalattal és gyakorlattal rendelkeznek, így a mostani faladatot is tökéletesen hajtották végre, ami közel 1700 négyzetméter fertőtlenítését jelentette” – mondta a főtörzsőrmester.

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy
Fotó: bocskaidandar.hu