Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország katonai története

2007. január 1. 0:00

Új állandó kiállítással gazdagodott a Hadtörténeti Múzeum tárlatkínálata; május 25-én „… és lehullott a vasfüggöny” címmel nyílt meg a Magyarország katonai történetének 1948–1968 közötti időszakát átölelő kiállítása.

Utalt arra, hogy 1956 nagy próbatétele volt a hadseregnek. Voltak, akik életüket áldozták a harcokban, míg mások vállalták a további szolgálatot az ujjászerveződő magyar hadseregben. Így résztvevői lehettek annak a folyamatnak, melynek során kiépült az új haderő, részben a magyar ipar által, részben
1595870882
a környező országokban gyártott haditechnikával. Bár a kiállítás 1968-ig mutatja be a hadsereg történetét, a kabinetfőnök kitért arra, hogy napjaink honvédségének katonái a világ különböző pontjain teljesítenek sikeres békefenntartó, béketámogató műveletekben nehéz szolgálatot.

A látogatók a most megnyílt, rendkívül látványos kiállításon négy teremben ismerkedhetnek a Rákosi-korszak hadseregével, az 1956-os forradalomhoz vezető úttal, majd az októberi eseményekkel, azok katonai vonatkozásaival illetve a megtorlás eseményeivel. A negyedik teremben pedig a Kádár-korszak hadseregének 1968-ig, Csehszlovákia megszállásában történő részvételéig tartó története bontakozik ki a látogatók előtt.

Katona M. István
A szerző felvételei