Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországon a bagláni kormányzó

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 28. 9:03

Magyarországra érkezett kedden az afganisztáni Baglán tartomány kormányzója, Mohammad Akbar Barakzai – tájékoztatta az MTI-t Szelestey Lajos külügyi szóvivő.

A magyar vezetésű tartományi újjáépítési csoportnak (PRT) is otthont adó Baglán kormányzója mások mellett Balázs Péter külügyminiszterrel folytat megbeszélést. Mohammad Akbar Barakzai részt vesz a PRT-kormánybizottság ülésén is – tette hozzá a szóvivő.

A kormányzó magyarországi programjai vasárnapig tartanak – mutatott rá Szelestey Lajos.

A 49 éves Mohammad Akbar Barakzait 2009 januárjában nevezték ki Baglán tartomány kormányzójának, amiben családi háttere, társadalmi tekintélye és szervezőképessége komoly szerepet játszott. Az elődje hivatali ideje alatt szétzilálódott tartományban Hamid Karzai elnök tőle vár haladást – tette hozzá közleményében a szóvivő.

Magyarország 2006 óta működtet tartományi újjáépítési csoportot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT mellett magyar segélyszervezetek is jelen vannak a tartományban, így a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet mellett a Baptista Szeretetszolgálat is.