Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Májusban vízre bocsátják az új orosz tengeralattjárót

Szöveg: Háború Művészete |  2010. március 17. 9:34

Egy hajógyári szóvivő elmondása alapján az új orosz gyártású nukleáris meghajtású, többcélú támadó tengeralattjárót a tervek szerint május 7-én bocsátják vízre. A Project 885 Yasen-osztályú tengeralattjárót, amely a Severodvinsk nevet viseli, még 1993-ban kezdték megépíteni az észak-oroszországi Severodvinsk városában található Sevmash hajógyárban.

A Yasen-osztályú nukleáris meghajtású tengeralattjárók képesek nukleáris harci töltettel szerelt, nagy távolságú cirkáló rakéták, akár 5000 km-es távolságra való kilövésére, valamint ellenséges tengeralattjárók, vízfelszíni hajók, továbbá földi célok sikeres leküzdésére is.

A tengeralattjáró fegyverzetébe beletartozik 24 db cirkáló rakéta, amelyek között megtalálhatóak a 3M51 Alfa SLCM, az SS-NX-26 Ónix SLCM vagy az SS-N-21 Granat/Sampson SLCM rakéták is. Ezeken kívül még nyolc torpedóvetőcsővel is rendelkezik, továbbá képes aknákat telepíteni, illetve az SS-N-16 Stallion rakétákkal hajók megsemmisítésére is alkalmas.

Előzetes tervek szerint a Severodvinsk 2010 év végére állna hadrendbe az orosz Északi Flotta kötelékében.

Az elmúlt évben kezdődtek meg a munkák az osztály második tengeralattjáróján (Kazan), amelyet sokkal fejlettebb egységekkel, berendezésekkel, valamint fegyverzettel terveznek ellátni. A haditengerészeti fejlesztések során Oroszország a hangsúlyt az újgenerációs nukleáris meghajtású tengeralattjárók, valamint a nukleáris fejjel szerelt ballisztikus rakéták fejlesztésére helyezi az elkövetkezendő időkben – nyilatkozta a haditengerészet parancsnoka, Vladimir Viszockij tengernagy.

1595898622