Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öt év alatt kétszeresére nőtt a német fegyverexport

Szöveg: Háború Művészete |  2010. március 17. 9:46

Az utóbbi öt év alatt, 2005-től kezdődően a német fegyverexport megkettőződött. A német haditechnikai eszközök külföldre történő értékesítésében a harckocsik, páncélozott harcjárművek és a tengeralattjárók eladása viszi a prímet, áll a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) közelmúltban megjelent publikációjában.

Németország világpiaci részesedése a nemzetközi fegyverpiacon elérte a 11%-ot. Ezzel az értékkel Németország dobogós helyen végzett a fegyvereladások tekintetében az Egyesült Államok (30%-os részesedés) és Oroszország (23%) mögött. A német haditechnikai eszközök fő vásárlói Törökország, Görögország és a Dél-afrikai Köztársaság.

A SIPRI adatai szerint a német fegyverexport 14%-a Törökországba, 13%-a Görögországba, míg 12%-a a Dél-afrikai Köztársaságba irányul. A fegyvereladások 44%-át a tengeralattjárók teszik ki, még második helyen a páncélozott harcjárművek exportja áll 27%-kal.

1595898622
 

A görög haditengerészet U214-osztályú „Papanikolis" tengeralattjárója

A svéd intézet nem tér ki a tranzakciók ellenértékére. Mindezek mellett a FOCUS arról számol be, hogy 2009-ben Németország szerződést kötött Törökországgal hat U214-osztályú tengeralattjáró szállításáról, amely megállapodás ellenértéke mintegy kétmillió euró.

A közelmúltban a német keresztény egyházak fejezték ki aggodalmaikat a növekvő német fegyverexport miatt, és a papságot leginkább a német hadihajók eladásának növekedése aggasztja.