Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Makói tartalékosok felkészítése

Szöveg: Gál József tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. május 16. 8:54

Önkéntes területvédelmi tartalékosok számára tartott kiképzést az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj az elmúlt hetekben Makón. A közel harminc fős alegységet több szakaszban készítik fel a 21. század katonai kihívásaira.

ÖTT_Makó (1)

Napjainkban egyre több feladatból veszik ki részüket a tartalékos katonák, a cél pedig a jövőre nézve is az, hogy az önkéntesek – szolgálatvállalásuknak megfelelően – minél szélesebb körben bevethetők legyenek. Ennek alapfeltétele az alapos kiképzés végrehajtása.

Minden felkészítés egyik legizgalmasabb és leginkább várt része a harcászati foglalkozás, ahol a katonák megismerik a terepen való mozgás különböző típusait, illetve az éles lövészet előtt megtanulják a gépkarabély megfelelő használatának szabályait.

ÖTT_Makó (2)

A makói tartalékosok a dóci gyakorló- és lőtéren vehettek részt első alkalommal ilyen kiképzésen. A zászlóalj kiképzőinek irányítása mellett a katonák május első hetében előbb a lőtér használati szabályokat sajátították el, majd alapos visszakérdezést követően ki-ki a maga gépkarabélyához megkapta a számára biztosított vaklőszert.

A hét második felében – az elmélet után – a gyakorlaté lett a főszerep. Előbb menet közbeni támadások elhárítását, útkereszteződések szabályos biztosítását, ezt követően pedig a tűzpárban való előre mozgást és tűzkiváltást gyakorolták a katonák. Az eredményes feladatvégrehajtást követően a kiképzők összegezték a foglalkozáson látottakat, személyre szabottan értékelték mindenki teljesítményét. A harcászati foglalkozások végén a megszerzett tudást és tapasztalatokat éles lövészeten kamatoztatták a katonák.

ÖTT_Makó (3)