Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már 200 brit katona veszett oda Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 16. 16:59

Meghalt szombaton egy brit katona, aki Afganisztánban egy robbanásban sebesült meg. Halálával 200-ra nőtt az ázsiai országban 2001 óta elesett brit katonák száma. A Royal Welsh ezred második zászlóaljának katonája csütörtökön sebesült meg járőrözés közben egy út szélén elhelyezett pokolgép robbanásában a dél-afganisztáni Hilmend tartományban.

Aznap három brit katonák öltek meg út menti robbanószerkezetek Afganisztánban, a szombaton elhunyt férfi azonban éppen a kétszázadik brit áldozata volt az afganisztáni küldetésnek.
Gordon Brown brit kormányfő nagyon tragikusnak nevezte, hogy az elesettek száma elérte a kétszázat. Kijelentette, hogy a brit csapatok létfontosságú küldetést teljesítenek Afganisztánban annak megakadályozására, hogy az al-Kaida Nagy-Britanniában és máshol elkövetendő merényletek előkészítésére használja fel az országot.
“Elkötelezettségem világos, Afganisztán stabilabbá tételével biztonságosabbá kell tennünk Nagy-Britanniát" – szögezte le a kormányfő.
Körülbelül kilencezer brit katona állomásozik Afganisztánban, többségük a lázadók tűzfészkének számító déli Hilmend tartományban. Júliusban 22 brit katona esett el.