Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már 50 ezernél kevesebb amerikai katona van Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 24. 12:57

Az amerikai hadsereg keddi bagdadi bejelentése szerint ötvenezer alá csökkent az Irakban állomásozó amerikai katonák száma. Az ötvenezres határértéket Barack Obama amerikai elnök határozta meg, és augusztus 31-ére kellett volna elérni. Az amerikai katonák egy kétoldalú biztonsági megállapodás értelmében 2009 januárja óta már nem hajthattak végre önállóan katonai műveletet.

Barack Obama döntése értelmében ilyet a jövőben egyáltalán nem végeznek, hanem a helyi erők kiképzésével foglalkoznak, és ha az irakiak kérik, segítenek a terrorelhárító műveletekben. Szerepvállalásuk a jövő év decemberéig tart, akkor valamennyien elhagyják Irakot.

A 2003-ban amerikai vezetéssel Szaddám Huszein rezsimjének megbuktatása érdekében végrehajtott invázió után 176 ezer volt az egyszerre Irakban tartózkodó legtöbb amerikai katona. Az amerikaiak közül hét év alatt 4.400 halt meg, az összecsapások, terrortámadások iraki polgári áldozatainak száma pedig felülmúlta a 106 ezret.

A közép-keleti országban továbbra is bizonytalan a helyzet. A márciusi választást követően még mindig nem alakult meg a kormány, s továbbra is gyakoriak a terrorcselekmények, amelyek egyik oka a többségi síiták és a kisebbségi, a Szaddám Huszein idejében birtokolt hatalomból kiszorított szunniták közti ellentét.