Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már a tanévkezdésre készülnek a „katonasulikban”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. augusztus 24. 12:54

Már csak néhány nap választ el bennünket a 2011/2012-es tanév kezdetétől. Ennek során további középiskolák kapcsolódnak be a katonai alapismeretek tantárgyat oktató intézmények körébe, a KatonaSuli programban eddig is részt vevő iskolák pedig már komoly gyakorlati tapasztalatokkal felvértezve vághatnak neki a szeptembernek – köztük nemcsak a hétköznapi oktatási tevékenység, de a nyár eleji érettségi vizsgák tanulságaival is.

A pápai Acsády Ignác Szakképző Iskola és Kollégium munkatársainak és diákjainak kedvező tapasztalatairól tavasszal mi is beszámoltunk. A tantárgy helyi felelőse szerint az érettségi „egyik oldalon" sem okozott csalódást. „Húsz diák érettségizett katonai alapismeretekből: tizenhét fiú és három lány", mondja kérdésünkre Dernóczy Attila nyugállományú alezredes, aki szerint a közepesnél jobb átlageredmény megfelelt az előzetes várakozásoknak, különösen annak fényében, hogy a tantárgy nemcsak a diákok, de az oktatók és az érettségiztetők számára is újdonságot jelentett a vizsgákon. „Nem igazán rendelkeztünk összehasonlítási alapokkal, így mi is kíváncsian vártuk az érettségit, ami aztán erőteljesen el is tért a megszokottaktól."

Dernóczy Attila elmondja: az írásbeli feladatsorok távolról sem voltak könnyűek, a kapható pontszám kétharmadát, 100 pontot a kérdések megválaszolásával lehetett elérni, további 50-et pedig a gyakorlati tételekkel. Utóbbiak között a diákoknak egyaránt számot kellett adni alaki, tereptani és lőelmélettel kapcsolatos tudásukról. Volt, akinek a légpuskával történő célzást kellett bemutatnia különböző testhelyzetekben, mások a kézigránát szét- és összeszerelését szemléltették. „A diákok persze alaposan megilletődtek, de hozták az elvártakat, kitettek magukért. Maguk a tanárok is érdekesnek, élvezetesnek találták a speciális feladatokat, hiszen soha korábban nem látták még a ilyen helyzetben a tanulókat."

A budapesti Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskolában 2010 szeptembere óta oktatják a tantárgyat. Oktatójától, Grigoreff Györgytől megtudjuk: az Egressyben jövőre négy új osztály is indul, és mindegyikben heti egy órában tanulnak majd katonai alapismereteket. Mindez összesen több mint százhúsz diákot érint, és még vendéghallgatók is érkeznek majd az intézménybe egy másik fővárosi középiskolából. „A tavalyi tanévben két osztályban oktattuk a tárgyat, és megbizonyosodtunk róla, hogy érdemes", indokolja az oktatás kiterjesztéséről szóló döntést Grigoreff György.

Az iskolában idén tíz diák érettségizett katonai alapismeretekből, 3,9-es átlaggal. „Tanárként én kicsit jobb eredményben reménykedtem, de be kell látnom: ez azért így is elég szép. Az iskola vezetői pedig összességében nagyon elégedettek", teszi hozzá a tantárgy felelőse, aki kiemeli: külön örömöt jelentett számukra, hogy két diák – mindketten lányok – az érettségi elnök javaslatára dicsérettel tette le a vizsgát. Maga az érettségi egyébként pörgős tempóban zajlott az Egressyben, az újdonság ereje itt sem okozott problémát: mind a diákok, mind a tanárok számára különleges és érdekes élményt jelentett a vizsga.