Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már csak néhány évet kell várni…

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. február 25. 8:43

Az amerikai légierő első F-35 Lightning II vadászgépei az előzetes tervek szerint leghamarabb 2013-ban kezdhetik meg szolgálatukat.

Az új típussal a jelenleg még szolgálatban lévő F-16 és A-10 repülőgépeket váltanák majd fel. Annak ellenére, hogy az F-35-ös hadrendbe állására éveket kell várnunk, az oktatópilóták kiválasztása már folyamatban van.

Az egyik szerencsés kiválasztott nem más, mint Bill Betts őrnagy, aki kitörő örömmel fogadta, hogy beválasztották az első 10 pilóta közé, aki elsőként veheti birtokba az F-35 pilótafülkéjét.

A haditengerészet és a tengerészgyalogosok saját változatot kapnak majd az együléses vadászgépből.Típustól függetlenül a darabonkénti ár a 60-90 milliós intervallum közé eshet. Betts őrnagy jelenleg a brit Joint Staff College (Shrivenham) hallgatója, és főként az F-16-ost repüli.

Mikor tudomást szerzett arról, hogy az amerikai légierő F-35-ös oktatópilótákat keres, egyoldalas szakmai önéletrajzban kellett összefoglalnia eddigi karrierjét. Bizonyára az is sokat számított a kiválasztása során, hogy korábban 3 évet töltött el oktatóként a Nellis légibázison.

Természetesen öröme leírhatatlan volt, mikor megtudta, hogy egyike a 10 szerencsés kiválasztottnak, ugyanakkor nagy kihívás is lesz számára az új feladat, hiszen az F-35-öst ezidáig csupán képeken láthatta.

Elmondása szerint hozzá kell majd szokni az új vadászgép korszerű kivitelezéséhez, a repülőelektronika újdonságaihoz. Nagy élmény lesz számára az új sisak viselése is, melybe a gép szenzorai adatokat és képeket továbbítanak, így a pilótának lehetősége lesz a pontosabb tájékozódásra.

Az F-35-ösök valsószínűleg 2013-ban állnak a légierő szolgálatába, a pilóták kiképzése viszont már 2010-ben elkezdődhet. Betts szerint a kiképzés 6 hónapot vesz majd igénybe, addig azonban még ki kell tapasztalni az oktatás körülményeit és lehetőségeit, mivel az F-35-ösből nem építenek kétüléses oktatóváltozatot, így a szimulátoroknak is kiemelkedő szerepet szánnak a légierő oktatói.