Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harminc év fegyverkereskedelemért

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 25. 8:40

Harminc év börtönbüntetésre ítéltek illegális fegyverkereskedelem miatt egy szíriai állampolgárt kedden az Amerikai Egyesült Államokban.

A “Marbella hercege" ragadványnéven is ismert Monzer el-Kasszárt abban találták bűnösnek, hogy egy kolumbiai gerillaszervezetnek, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőknek (FARC) próbált meg fegyvereket eladni, több millió dollár értékben.

A bizonyítékot erre számos rejtett kamerás videófelvétel szolgáltatta, amelyeket magukat FARC-gerilláknak kiadó amerikai ügynökök készítettek. Az ügynökök felkeresték Kasszárt és többször is tárgyaltak vele.

A bíróság megállapította, hogy Kasszár 15 föld-levegő rakétát és több ezer kézi lőfegyvert szándékozott eladni a gerilláknak, akikről tudta, hogy amerikai állampolgárok ellen is használnák őket. Kasszár ügyvédje ellenben azt állította, hogy a 63 éves szíriai legálisan foglalkozott fegyverkereskedelemmel és a spanyol titkosszolgálatnak dolgozott, amikor felvette a kapcsolatot az állítólagos gerillákkal.

Kasszár 1980-tól tavalyi kiadatásáig Spanyolországban, a Costa Del Solon élt, s fényűző életmódja miatt emlegetik Marbella hercegeként. A gyanú szerint az 1970-es évek óta Iraktól Bosznián át Nicaraguáig számos fegyveres csoportnak adott el fegyvereket.

Címkékrakéta