Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már halálos áldozatokat is követelt az özönvíz

Szöveg: Soucz Ferenc |  2009. május 7. 12:37

Afganisztánban igen kiszámítható az esőzések menete. 2000 m alatt május közepétől október végéig, a magashegységi területeken pedig június elejétől október közepéig tart a száraz időszak, mely alatt egyáltalán nem, vagy csak jelentéktelen mennyiségű csapadék hullik – ezért ebben az időszakban általában elszárad a növényzet és sok vízfolyás teljesen kiszárad.

Utánpótlást egyedül a magas csúcsokon folyamatosan olvadó hó nyújt. A legcsapadékosabb hónap március és április, ilyenkor nagy tömegben egyszerre zúdul le a víz és önti el az alacsonyabb területeket, mivel a hegyeken nagyon gyér a növényzet és ez nem képes megkötni a vizet. Ezek a megállapítások hosszú évek megfigyelési adatain alapszanak, de természetesen előfordul, hogy a természet megtöri az egyhangúságot.

Tavaly éppúgy, mint ezekben a napokban  régóta nem látott mennyiségű csapadék zúdult Baghlan tartományra. Nahrin, Jelga és Koszt wa Fereng járásokban 10 ember esett áldozatul a hegyekből lezúduló víztömegnek, legalább 300 házat és rengeteg üzletet mosott el a víz.

Idé május 3-án pedig a tartományi fővárosban, Pol-e Khomriban és környékén okozott hatalmas károkat. Két ember életét vesztette, házak, gazdaságok semmisültek meg, valamint rengeteg haszonállat is elhullott, ami nem csak az emberek megélhetést veszélyezteti, de a tetemek miatt megnövekedett a fertőzésveszély is.

 

Nemcsak Baghlanban, hanem az északi régió Balk, Takhar és Badaksán tartományaiban is, valamint a keleti Heratban és Bagdisban is gondot okozott a máskor éltető víz. A helyzet komolyságát jelzi, hogy az Afgán Nemzeti Katasztrófa Kezelő Hivatal (Afghan National Disaster Management Agency) május 3-án rendkívüli ülést tartott az országban jelen lévő segélyszervezetekkel.

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport is azonnal reagált a kialakult helyzetre. A helyettes tartományi kormányzó kérésére, a táborban lévő inkurrens ruházati anyagokból 500 darab hálótermi takarót, 500 db törölközőt, helyi beszerzésű anyagokból pedig 500 db gumicsizmát és 15 db 15 m² alapterületű sátrat adományozott a rászorulóknak – a kormányzói hivatal és a MH PRT közös együttműködésének keretében a hivatal koordinálásával.

 

Mivel az árvíz az utóbbi évek rendszeresen visszatérő problémája, a MH PRT hosszú távú árvízvédelmi védekezés gyanánt 1100 darab árvízvédelmi sánckosarat vásárolt, valamint kotrógépeket bérelt Pol-e Khomri és Dushi járásokban.