Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Finnország a NASAMS-et választotta

Szöveg: raketadandar.hu |  2009. május 7. 12:29

A finn védelmi minisztérium az amerikai-norvég együttműködésben gyártott NASAMS légvédelmi rakétarendszert hirdette az ország Közepes Hatótávolságú Légvédelmi Rakéta (Medium Range Air Defence Missile System – MRADMS) programja keretében kiírt beszerzési eljárás győztesének.

„Rendkívül elégedettek vagyunk a döntéssel és biztos vagyok abban, hogy a NASAMS légvédelmi rakétarendszer jelentősen hozzá fog járulni az MRADMS program sikeréhez, Finnország nemzetbiztonságához és emellett komoly beszállítási lehetőséget is biztosít a finn ipar számára – jelentette ki Walter Qvam, a norvég Kongsberg vállalat vezérigazgatója.

1595886915
A norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon hadiipari vállalatok közös fejlesztésének eredményeként létrejött NASAMS légvédelmi rakétarendszer alapeleme a légiharc rakétaként kiváló eredményekkel rendelkező AIM–120C AMRAAM levegő-levegő rakéta, melyből a NASAMS esetében hat került elhelyezésre egy indítóállványon.

A rakéta maximális hatótávolsága 33 000 m és 15 000 m magasságig képes a különböző típusú légi célok leküzdésére.

A célok felderítését, követését – az alapváltozat esetében – az amerikai gyártmányú AN/TPQ–36A nagy felbontóképességű 3D radar végzi.

A célkiválasztás és tűzelosztás feladatát a TCC (Tactical Control Cell) látja el. A radarberendezés, a TCC és az indítóállványok között védett rádióhálózat biztosítja az információáramlást.

A Finnország által választott NASAMS változat a fegyver legkorszerűbb modifikációja, a norvég légierőben 2007-ben rendszerbe állított NASAMS II.

A norvég gyártó a rendszer NASAMS II konfigurációra történő fejlesztés során az AN/TPQ–36A radarberendezést a lényegesen korszerűbb MPQ–64F2 SENTINEL radarberendezéssel látta el.

A NASAMS II emellett új multifunkcionális híradó eszközökkel került felszerelésre és az ATDL–1, valamint a LINK–11B adatkapcsolatok mellett már LLAPI és LINK–16 adatátviteli kapcsolattal is rendelkezik.

1595886915