Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már kínaiul is tanulnak a Zrínyin

Szöveg: Egri Magdi |  2009. október 7. 6:46

Nagy érdeklődés mellett, meghívott vendégek részvételével, a Nyelvi Intézet szervezésében 2009. október 5-én délután megtartották a kínai nyelvtanfolyam megnyitóját a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen.Az oktatás ingyenes, de ez nem jelenti azt, hogy a követelmények nem szigorúak. A folyamatos tanulás eredménye viszont nem marad el.

Dr. Fregan Bea köszöntötte Wang Li főezredes kínai katonai és légügyi attasét, Wang Quingnian oktatási attasét, Prof. Dr. Hamar Imrét, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatóját, Guo Xiaojing igazgatóhelyettest, Prof. Dr. Rajnai Zoltán alezredest, a ZMNE Bolyai Kar dékánhelyettesét, Prof. Dr. Szabolcsi Róbert alezredest, a ZMNE Bolyai Kar dékánhelyettesét, Gresnyer Ferenc ezredest, a HM Személyzeti Főosztály osztályvezetőjét és a nagy számban megjelent hallgatókat, akik eljöttek a kínai nyelvtanfolyam megnyitójára.

A hallgatókhoz szólva így fogalmazott: “Önök vállalták, hogy munkaidő után, heti 2×2 órában megpróbálják elsajátítani a kínai nyelvet. Azt is vállalták ezzel, hogy megismerik a több évezredes kínai kultúrát."

Rajnai Zoltán dékánhelyettes az Egyetem nevében köszöntötte a résztvevőket, köszönetét fejezte ki, hogy a Kínai Népköztársaság jóvoltából kínai nyelvtanfolyam indulhat az Egyetemen. Mint mondta, nagy lehetőségnek tartja, hogy itt az Egyetemen ingyenesen tanulhatják a jelentkezők ezt az érdekes és nehéz nyelvet és vele együtt a kínai kultúrát.

1595892047
 

Wang Li főezredes is köszöntötte a tanfolyam résztvevőit. Mint mondta, mindenki tudja, hogy a kínai nyelvtanulás nem könnyű. Azt mondják, a világon a két legnehezebb nyelv a kínai és a magyar. Szorgalmas tanulásra, kitartásra buzdította a hallgatókat.

A kínai vendégeknek Rajnai Zoltán dékánhelyettes bemutatta az Egyetemet, beszélt az Egyetem történetéről, ismertette az egyetem képzési kínálatát, végigvezette a vendégeket néhány tantermen. A kínai katonai és légügyi attasé elmondta, szeretnék az Egyetemmel szélesíteni az együttműködés kereteit. Örömmel jelentette be, hogy most kezdett magyarul tanulni az a kínai hallgató, aki a tervek szerint három év múlva majd a Zrínyi Egyetemre kerül.

A megnyitó után a hallgatók a tantermekbe vonultak, elkezdődött az oktatás.

Három csoportban indult el a 84 jelentkező kínai nyelvképzése. Hétfőn és szerdán 14.00-től 17.30-ig tart majd az oktatás a 2. épület 1. és 2. emeletén.

Ez úton is kérjük azokat a hallgatókat, akik nem tudtak eljönni az első órára, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Nyelvi Intézet titkárságával, és mielőbb kezdjék meg tanulmányaikat.

Az oktatás ingyenes, de ez nem jelenti azt, hogy a követelmények nem szigorúak. A rendszeres részvétel az órákon, a folyamatos tanulás, gyakorlás eredménye nem marad el. Legalábbis ezt ígérik a kínaiul már beszélő magyarok, akik szintén így tettek.

1595892047
1595892048

Fotó: Nehrebeczky Mária