Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már száz embert vesztettek a britek idén Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 8. 6:10

Százra emelkedett hétfőn az Afganisztánban idén elesett brit katonák száma. A századik haláleset a déli Hilmend tartomány középső térségében történt; az áldozatot járőrözés közben agyonlőtték. Gordon Brown brit miniszterelnök hétfőn külön megemlékezett az elesett katonáról, mondván: halálát az egész ország együtt gyászolja.

Brown nyilatkozata szerint a brit katonák azért harcolnak Afganisztánban, hogy az al-Kaida terrorhálózat onnan ne tudjon merényleteket szervezni és végrehajtani Nagy-Britannia ellen.

Az afganisztáni hadműveletek nyolc évvel ezelőtti kezdete óta eddig összesen 237 brit katona halt meg. A brit hadsereg egyre súlyosabb veszteségei miatt mind nagyobb nyomás nehezedik Londonra a brit erők hazahívása végett.

A BBC nemrégiben közölt felmérése szerint a brit közvélemény 64 százaléka nem tartja megnyerhetőnek az afganisztáni háborút, és 63 százalék a brit katonák “lehető leggyorsabb" kivonását pártolja. A brit külügyminiszter nemrégiben kizárta a nemzetközi haderő közeli kivonulását.