Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Marad az ENSZ-békefenntartó missziója a Közép-afrikai Köztársaságban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. november 16. 12:12

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa Oroszország, Kína és Gabon tartózkodása mellett egy évvel meghosszabbította a csaknem 17 500 főből álló ENSZ-békefenntartó misszió tartózkodását a Közép-afrikai Köztársaságban.

A BT határozata szerint – amit Franciaország dolgozott ki – a misszió célja a polgári lakosság védelme és annak elősegítése, hogy Faustin-Archange Touadéra elnök, valamint kormánya tartós békét és stabilitást tudjon teremteni az országban. A BT 12 szavazattal, ellenszavazat nélkül, három tartózkodással döntött a kérdésben.

Az ásványkincsekben gazdag, de elszegényedett Közép-afrikai Köztársaságban 2013 óta folynak harcok az etnikai és vallási közösségek között. A zömmel muszlim vallású Séléka félkatonai szövetség lázadói átvették a hatalmat, és Francois Bozizé elnököt távozásra késztették a hivatalából. A többnyire keresztény milíciák később felvették velük a harcot, de a polgári lakosságot is támadták. A harcoknak sok halálos áldozata volt, a főváros muszlim vallású lakosságának többsége elmenekült.

Mivel az alkotmánybíróság elutasította Bozizé jelölését, a 2020 decemberi elnökválasztás után Touadéra a szavazatok 53 százalékát megszerezve kezdhette meg második elnöki ciklusát. A Bozizéhez hű lázadók koalíciójának ellenállásával azonban továbbra is szembe kell néznie. A fővárost a kormány csapatai biztosítják, de az ország nagy részét fegyveres csoportok ellenőrzik.

A BT hétfői határozata a szembenálló feleket a tűzszünet tiszteletben tartására szólította fel, a polgári lakosság elleni támadások megszüntetését sürgette, és arra szólította fel a Közép-afrikai Köztársaságot és a szomszédos országokat, hogy lépjenek fel a fegyverkereskedelemmel és a természeti erőforrások illegális kiaknázásával foglalkozó nemzetközi bűnszervezetek és fegyveres csoportok ellen. A BT határozata felszólította a Közép-afrikai Köztársaság hatóságait, hogy a megbékélési folyamatban tisztázzák a konfliktus okait is.

Anna Jevsztignyeva, az orosz helyettes ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanácsban elmondta: Moszkva azért tartózkodott, mert a Közép-afrikai Köztársaság álláspontja nem tükröződött a határozatban. Az orosz nézet szerint az sem elfogadható, hogy a határozat a kormányt és a fegyveres csoportokat egyenlő félként kezeli.

Sylvie Baipo-Temon, a Közép-afrikai Köztársaság külügyminisztere azzal vádolta a Biztonsági Tanács államainak többségét, hogy országa felett bíróként és esküdtként ítélkeznek. Riasztó a humanitárius helyzet, és az országnak felhatalmazásra van szüksége, hogy felléphessen a fegyveres csoportokkal szemben – hangsúlyozta.