Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második világháborús magyar hadifoglyokra emlékeztek Moldovában

Szöveg: a Magyar hadisírgondozás Facebook-oldala | Fotó: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum |  2022. november 16. 10:58

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Encsencs község önkormányzata - az előző évekhez hasonlóan - november elején ismét felkereste a moldovai Bălți városában elhunyt honfitársaink emlékművét, amelynek létrejöttében a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozó szervezete is fontos szerepet játszott.

20221111_masodik_vh_hadifoglyok_moldova

Az egykori szovjet 103. számú NKVD hadifogoly-táborban, valamint a 3376. számú hadifogolykórházban meghalt áldozatok között kiemelkedően magas az Encsencsről 1944. október 31-én elhurcoltak száma. A település férfi lakosságának mintegy 70 százaléka, azaz 83 fő hunyt el Bălți városában, vagy az oda vezető út során.

A veszteség mindmáig elevenen él a leszármazottak emlékében, ezért Encsencs  önkormányzata az ezredforduló táján kezdeményezte egy Bălțiban megépítendő emlékmű létrehozását. A kezdeményezés eredményeként jött létre 2001-ben az az emlékmű, amit halottak napja és Mindenszentek alkalmával a település vezetőiből, valamint az elhunytak hozzátartozóiból álló küldöttségek évenként felkeresnek.

A Szedlár János polgármester és Nagy László jegyző által vezetett delegációhoz ezúttal a helyszínen Szabó Sándor rendkívüli és meghatalmazott moldovai nagykövet, valamint Fülöp-Gábor András első beosztott csatlakozott. Moldovai részről a megemlékezésen részt vett a Védelmi Minisztérium Tudományos és Katonai Emlékezet Intézete igazgatója, dr. Viatlie Ciobanu, valamint az intézet több munkatársa, Bălți város önkormányzata és további felelős beosztású személyek.

Kapcsolódó cikkek