Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előadás az utolsó magyar hadifogolyról

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. február 6. 15:44

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ - a „Történelmi kitekintő” című előadássorozat részeként - megtartotta az év első előadását a nyíregyházi Damjanich laktanyában. Fehértói Mihály önkéntes műveleti tartalékos zászlós Toma András, az utolsó magyar hadifogolyként világszerte híressé vált katona életét és sorsát mutatta be.

szerkesztett_2_hadifogoly

Toma András a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sulyánbokorban lakott, amikor 1944-ben, 19 évesen besorozták az I. magyar hadseregbe. Auschwitz és Krakkó térségében esett hadifogságba 1945. január 11-én. A megerőltető út borzalmai után tábori kórházba került, ahonnan 1947. januárjában beutalták a kotyelnyicsi elmegyógyintézetbe. Több mint ötven évet töltött elfeledve, messze hazájától, miközben rokonai halottnak hitték. Hosszas kutatómunkát követően 2000. augusztus 11-én az utolsó magyar hadifogolyként térhetett haza Magyarországra.

szerkesztett_3_hadifogoly

A Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ által szervezett előadássorozatok lehetőséget nyújtanak arra, hogy a honvédek és az érdeklődő civilek megismerjék a katonai múltat, szűkebb környezetük történelmét és hagyományait.

A történelmi előadáson jelen volt Czill István alezredes, a területvédelmi ezred parancsnokhelyettese, az 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalj katonái, valamint a helyi nyugdíjas szervezet képviselője.

szerkesztett_1_hadifogoly