Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy: fontos a visegrádi országok együttműködése

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a katonai szervezet felvételei |  2022. november 16. 14:04

Magyarország számára a Visegrádi Csoport a védelmi együttműködés fontos regionális kerete. A közvetlen szomszédságunkban zajló háború miatt a V4-ek védelmi politikai és katonai együttműködése kiemelt jelentőséggel bír – jelentette ki dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a november 14. és 16. között tartott Visegrádi Négyek vezérkarfőnöki szintű találkozóján, a szlovákiai Gácson.

V4_vkf_Szlovákia (6)

A V4-es országok vezérkarfőnöki találkozóján – amelyre rányomta bélyegét a kedden, Lengyelországban történt esemény – a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: nagyra értékeli a szlovák V4 elnökség erőfeszítéseit, amit a visegrádi védelmi együttműködés lendületének megőrzése érdekében tesznek. Ezzel összefüggésben köszönetet mondott a szlovák elnökségnek a V4 cselekvési terv aktualizálásáért, amely az elkövetkező időszakra egyértelmű iránymutatást ad a V4 védelmi együttműködéshez. Kiemelte, hogy a szlovák elnökség nagy hangsúlyt fektet a civil-katonai kapcsolatok erősítésére is.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy leszögezte, hogy a visegrádi együttműködés védelmi területének zászlóshajója továbbra is a V4 EU Harccsoport, amely harmadik alkalommal ad majd készenlétet a jövő év első felében. Elmondta továbbá, hogy fontos ezen sikeres együttműködési platform fenntartása a jövőben is, de folyamatosan össze kell hangolni az EU gyorsreagálású képességével (EU Rapid Deployment Capacity).

V4_vkf_Szlovákia (1)

A Magyar Honvédség parancsnoka hangsúlyozta, hogy nagy figyelmet kell fordítani a védelmi ipari együttműködés fejlesztésére is, amellyel kapcsolatosan kiemelte az előző, magyar elnökség kezdeményezését a V4 Védelmi ipari Stratégia kidolgozására.

A Magyar Honvédség parancsnoka a találkozó margóján négyszemközti megbeszélést folytatott a szlovák vezérkar főnökével, valamint aláírták a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) kezdeti műveleti képességének elérése kapcsán azt a dokumentumot, amelyet a Szövetséges Erők Európai Főparancsnokának terjesztenek fel.