Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Zrínyi-család címerével és jelmondatával díszített gránátvetőket állítanak ki az NKE-n

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. november 16. 15:18

Hiánypótló kiállítás nyílik „A Zrínyi család két gránátvetője – 17. századi magyar és oszmán fegyverek Szathmáry Tibor gyűjteményéből” címmel Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campusán november 17-én, csütörtökön.

zrinyi_granatveto_meghivo

Szathmáry Tibor fegyver- és műgyűjtő felbecsülhetetlen értékű magángyűjteményének legszebb és legérdekesebb darabjait láthatják az érdeklődők az Egyetemi Könyvtár HHK Kari Könyvtárában.

A kiállítás legkülönlegesebb tárgyai a még soha ki nem állított, a Zrínyi család címerével és jelmondatával ellátott egyedülálló gránátvetők. A 17. századi ritka lőfegyvereket egykoron a Zrínyiek fegyvertárában őrizték, és alkalmanként a török ellen vetették be.

A fegyverek mellett látható lesz még skófiumos nyeregtakaró és két pisztolyborító tarsoly, gerezdes buzogány, különböző ezüst szablyák, valamint oszmán puskacsövek is.

Szathmáry Tibor a régi fegyverek gyűjtését 2000-ben kezdte el, ami mára több száz darabra gyarapodott. Érdeklődése két területre fókuszál: a magyar és oszmán fegyverekre. A hiánypótló és ritkaságokat bemutató tárlatot december 1-ig lehet megtekinteni.

Kapcsolódó cikkek