Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Berekfürdő, Hajdúböszörmény, Újfehértó és Doboz-Szanazug: az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred szervezésében négy tábor zárta képzeletbeli kapuit július 15-én.

tnyito

Doboz-Szanazug

Az ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalja által szervezett lovas tematikájú táborában a gyerekek a sorakozót követően átmozgató reggeli testnevelés foglalkozással kezdték a napokat. A táborlakók megismerkedtek a biztonsági rendszabályokkal, majd megkezdhették a lovakkal kapcsolatos ápolási feladatokat. Ezt követően aktívan gyakorolták a lovaglást, valamint egy hosszabb erdei túra során megismerkedtek a helyi élővilággal is. A táborozók különböző szintű egyensúlyfejlesztő és lovastorna gyakorlatokat hajtottak végre. A lovakkal kapcsolatos munkák mellett a rajok ügyességi feladatokban és sorversenyeken mérettették meg magukat.

A hét folyamán Békésre is ellátogattak a táborlakók. Újabb élményeket szerezve megismerkedtek a Silver Horse Ranch lovasfarm mindennapjaival és a professzionális lótartással, valamint annak körülményeivel. A tábor utolsó napján megtartott ünnepélyes táborzáráson Köves Mihály, Doboz nagyközség polgármestere, Puju János, a Békés Megyei Közgyűlés tagja, megyei képviselő, valamint Lipták József alezredes, a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka különdíjakat és elismeréseket adott át a táborozóknak.

hajdubbelso

Hajdúböszörmény

Az ezred 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalja harcos tematikájú honvédelmi tábort rendezett. A táborba jelentkező gyerekek részben honvédelmi jellegű foglalkozásokon vettek részt, ahol elsajátították a terepen történő mozgást tájoló segítségével, és betekintést nyerhettek a küzdősportok színes világába is.

A hét folyamán Bokor Zoltán képesített boksz oktató, háromszoros thai boksz magyar bajnok tartott oktatást, majd shihan Badar Attila 5. danos kyokushin karate mester tradicionális karate foglalkozása következett. Zilai Sándor thai boksz világ -és Európa-, valamint négyszeres utcai harc bajnok, és Észak-Amerika bajnoka a thai boksz alapjait mutatta be. Dankó Ferenc, a hazai Doce Pares Eskrima vezetője, 5. danos mestere, kétszeres Európa-bajnok, hétszeres világbajnok a pusztakezes küzdelem alapjait, valamint a kés és bot elleni támadás elhárítását ismertette meg a gyerekekkel, míg Muzsnay András kétszeres világbajnok kempo oktató önvédelmi foglalkozást tartott.

Az edzések mellett a fiatalok vegyes terepen hosszabb menetet is teljesítettek. Nagy örömmel fogadták azt is, amikor Ural gépjárművön utazhattak. A színes programok között szerepelt továbbá a légpuska lövészet és íjászat is. A tábor zárónapján a táborozók bemutatták szüleiknek a táborban elsajátított alaki ismereteiket, ezt követően a tábor vezetősége ünnepélyes keretek közt ajándékokkal jutalmazta az ifjakat.

tzaro9

Berekfürdő

Lezajlott az idei első harcos tematikájú honvédelmi tábor az ezred 68. vitéz Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalja szervezésében. A berekfürdői önkormányzattal közösen rendezett tábor zárónapján részt vettek a táborozók szülei és a sajtó képviselői egyaránt. Pálinkás Tibor alezredes, zászlóaljparancsnok elmondta: az ifjúság hazaszeretetre való nevelése mellett a táborok célja, hogy a diákok betekintést nyerjenek a katonák mindennapi életébe, és felkeltsék a pályaválasztás előtt állók érdeklődését a katonai hivatás iránt.

Az öt nap alatt a diákok az alaki foglalkozásokon megismerték a katonai élet szabályozottságát, valamint tanultak álcázási technikákat, terepen való tájékozódást és elsősegélynyújtást is. A táborlakóknak a legnehezebb feladat a koránkelés és a fegyelem betartása volt, de mindannyiuk számára maradandó élményt nyújtottak a katonai bemutatók, illetve a közelharc foglalkozások és a repülőgép-vezető szimulátor kipróbálása is.

5_TVZ_Honvédelmi_Tábor_2022.07.12_Újfehértó_2.nap_6_j

Újfehértó

Az ezred 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalja az újfehértói Honvédelmi Sportközpontban rendezte meg honvédelmi sportok tematikájú táborát. A program fő elemei a judo és sportlövészet voltak. Mindkét sportágban teljesen az alapoktól indult az oktatás. A judo edzések az esések tompításának elsajátításával kezdődtek, majd a különböző gurulások után a küzdelem fogásaival is megismerkedtek a táborozók. A fiatalok a lábsöpréstől kezdve egészen a nehezebben kivitelezhető leszorításokig megtanulhatták a fegyelmezett küzdelem lépéseit.

A lőfoglalkozások az alapvető biztonsági rendszabályok és a lőtéren betartandó szabályok ismertetésével kezdődtek, majd a diákok megtanulhatták a légpuskával való célzást és a különböző sportlövész beállásokat. Lőkészségüket tíz és húsz méteres távon is kipróbálhatták. A fenti edzéseken kívül a fiatalok csapatzászlót készítettek és a tábor témájához illő indulót is komponáltak. Az esti programok során túlélési kvízen mérettették meg magukat, illetve a víztisztítás gyakorlati elemeit sajátították el, majd mutatták be.

A kötelező sportokon kívül a sportközpont udvarán álló OCR akadálypályán is versenyeztek, ügyességüket és rátermettségüket megmérettetve önmagukkal és egymással egyaránt. A feladatok között íjászversenyen is szerezhettek pontokat a csapataiknak. A tábor zárónapján judo mérkőzést rendeztek, majd az ünnepélyes táborzárás keretein belül megkapták a jól megérdemelt érmeket és kupákat.