Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Március 15-én partra szállnak a tengerészgyalogosok

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. március 12. 14:08

Magyarországon is rengetegen várják a március 15-i hétfő estét, ugyanis 20 órakor kezdi meg az HBO vetíteni a Steven Spielberg és Tom Hanks közös produkciójában készült A hős alakulat (The Pacific) című filmsorozatot. Tények, információk és érdekességek a rendhagyó vállalkozásról.

1941. december 8-án, a Pearl Harbort érő japán légitámadás után Washington hadat üzent Tokiónak – ezzel hivatalosan is belépve a már három éve tartó második világháborúba. A toborzás során számos jelentkező lépett be a Tengerészgyalogságba, így a HBO hétfőn kezdődő sorozatának három főszereplője is. A 10 részes minisorozat producerei, Tom Hanks, Steven Spielberg és Gary Goetzman triója összeszokott hármasnak számít, hiszen az Emmy-díjas sorozat, az Elit alakulat című háborús sorozat (Band of Brothers) is közös munkájuk gyümölcse volt. Spielberg kimeríthetetlen, és általa már számos alkalommal megfilmesített témát dolgozott ismét fel: a Pacific a második világháború eseményeit, a csendes-óceáni

hadszíntéren zajló küzdelmeket mutatja be három, a „Régi tenyészet" nevű, az amerikai tengerészgyalogság legnagyobb gyalogsági hadosztályának katonái szemszögéből.

A három katona (Robert Leckie őrvezetőt, vagyis Luckyt James Badge Dale, John Basilone őrmestert Jon Seda, míg Eugene B. Sledge őrvezetőt Joe Mazzello alakítja) élettörténetéről a sorozat részein keresztül sok információt megtudhatunk például arról,  hogy a főhősök milyen családból származtak, vagy hogy milyen célok vezérelték őket akkor, mikor beálltak tengerészgyalogosnak, és az is kiderül, előtte hol szolgáltak. A sorozat tíz epizódja a hős alakulat tíz óráját beszéli el, mely során megismerhetjük a katonák szenvedéseit, gyötrelmeit és gondolatait, valamint a katonák bajtársiassága és hősiessége is szemünk elé tárul.

A film a híres csaták helyszínein (Cape Gloucester, Peleliu, Iwo Dzsima, Okinawa és Guadalcanal) zajlik, ahol a katonáknak ugyanúgy szembe kell nézniük a sokszor pusztító időjárással, mint az ellenséggel. És ahogyan sok háborús filmben, úgy az emberi határok és korlátok áttörése, az őrület határa a Pacific-ban is megjelenik, így a sorozat rávilágít arra, hogy milyen érzelmi és fizikai megpróbáltatásokon kellett keresztülmenniük a katonáknak.

Sorozat 150 millióból

A szereplőválogatásra a produceri trió már 2007-ben sort kerített, hogy aztán a forgatás már májusban elkezdődhessen Ausztráliában – 2008 májusára pedig már be is fejezték a munkálatokat. Különleges alkotók kerültek a film stábjába, hiszen a Hős alakulat zenéjét Hans Zimmer (Kung Fu Panda, Utolsó szamuráj, Gladiátor, Da Vinci kód, Az őrület határán), Geoff Zanelli (Disturbia, Hitman – A bérgyilkos) és Blake Neely (A Karib-tenger kalózai, King Kong) jegyzi. A projekt elkészítésére nagyjából összesen 100 millió dollárt terveztek be, ám az összeg jóval magasabb lett, és a büdzsé végül 150 millió amerikai dollárra kúszott fel, melyből hozzávetőlegesen 134 millió dollárt az ausztrál forgatásokon költöttek el – így ezzel minden idők legdrágább, Ausztráliában készült sorozatról beszélünk. A Herald Sun nevű magazin szerint a forgatás csaknem 400 embernek adott munkát, valamint közel 180 millió ausztrál dollárt termelt az országnak.

Igaz történet

A Hős alakulat elsősorban emlékiratokra alapul:  Eugene Sledge és Robert Leckie saját történeteiket elbeszélő könyvein alapul, továbbá a tengerész John Basilone visszaemlékezéseit is feldolgozza a film. További nyersanyagként szolgált két másik kötet is, az egyik a Chuck Tatum tollából született Red Blood, Black Sand (Vörös vér, fekete homok), a másik pedig Sledge China Marine (Tengerészgyalogosok Kínában) című könyve. A sorozat kiegészítéseként egyébként hazánkban is hamarosan kapható lesz Hugh Ambrose kötete is, mely a három főszereplő történetét írja le.

Színész és katonai szakértő

A sorozat természetesen nem készülhetett volna el katonai szakértők, történészek segítsége nélkül. A Hős alakulat egyik katonai tanácsadója egy igen különleges ember: volt katona és színész, üzletember és tévébemondó is. Nem mellesleg pedig tengerészgyalogos kapitányként harcolt a vietnami háborúban.
Dale Dye a Missouri Katonai Akadémián végzett hadapródként. 1964-ben csatlakozott az Egyesült Államok Haditengerészetéhez, majd Vietnamba vezérelték. Összesen mintegy 31 hadműveletet élt túl. A háború alatt Bronz Csillagot kapott és az ún. Bíbor Szív kitüntetést is kézbe vehette sebesüléseiért.

 

Tizenhárom évet töltött a tengerészgyalogságban, ám Dye ezen kívül vietnami haditudósítóként elismertséget szerzett. Miután hazatért, Közép-Amerikában kezdett dolgozni a Szerencse katonái című lapnak, valamint gerilla csapatokat képzett ki El Salvadorban és Nicaraguában.

1984 után kezdett egyre gyakrabban színészként is feltűnni – láthattuk az Elit alakulatban, de kisebb szerepben felbukkan a Ryan közlegény megmentésében is.
A Hős alakulatban Dye katonai tanácsadóként, valamint egyes jelenetekben szereplő alakulatok, és a csatajelenetek rendezőjeként működött közre.