Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Máris akadozik a békefolyamat?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 16. 8:27

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló azzal gyanúsította meg pénteken az izraeli kormányt, hogy “makacsul fel akar számolni minden esélyt a béketárgyalások felújítására”. Az izraeli közszolgálati rádió pénteken jelentette, hogy a lakásügyi minisztérium 238 lakás megépítésére írt ki pályázatot a kelet-jeruzsálemi Ramot és Piszgat Zeév negyedekben.

Erekát “határozottan elítélte" ezt az intézkedést, és felszólította Washingtont, hogy “az izraeli kormányt tegye felelőssé a tárgyalások és a békefolyamat kudarcba fulladásáért".

Izrael a tízhónapos telepbővítési tilalom lejárta óta először írt ki pályázatot új építkezésekre Kelet-Jeruzsálemben. Bár a moratórium csak Ciszjordániát érintette, az izraeli kormány az utóbbi hónapokban Kelet-Jeruzsálemre vonatkozóan sem fordult versenyfelhívással a kivitelezőkhöz.

Az izraeli kormány telepespolitikája az izraeli-palesztin béketárgyalások egyik legkényesebb pontja. Hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felajánlotta, hogy újabb telepbővítési tilalmat rendel el az 1967-ben elfoglalt területeken, ha a palesztinok elismerik Izraelt zsidó államnak. Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője kijelentette: a telepépítés befagyasztására van szükség ahhoz, hogy a palesztinok visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz, és “Izrael zsidó voltának ehhez semmi köze".

Címkékpályázat