Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A zavartalan működést biztosítják

Szöveg: Szűcs László |  2010. október 16. 7:46

A Nemzeti Támogató Elem, valamint a szarajevói EUFOR és NATO főparancsnokságokon, egyéni beosztásokban szolgálatot teljesítő magyar katonák ellátása a legfőbb feladata az MH EUFOR Kontingens Logisztikai Szakaszának. Az alegységet Schmidt Péter főhadnagy, a szakasz parancsnoka mutatta be a honvedelem.hu-nak.

A Logisztikai Szakasz közvetlenül a magyar kontingens parancsnokának alárendeltségébe tartozik – kezdte tájékoztatását Scmidt főhadnagy, akitől megtudtuk azt is, hogy a 13 főből álló alegység katonái valamennyien Kaposváron, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrednél szolgálnak. Ő maga a szállító zászlóalj, szállító századának megbízott parancsnoka.

1595908823
A szakasz legfontosabb feladata a kontingensben található Nemzeti Támogató Elem, valamint a Szarajevóban, az EUFOR és a NATO parancsnokságokon, egyéni beosztásokban szolgáló magyar tisztek és tiszthelyettesek ellátása, a zavartalan működés biztosítása. Ez elsősorban az elhelyezési feltételek megteremtését, valamint a mosatást jelenti. Ez utóbbira naponta van lehetőségük a magyar katonáknak a bázis központi mosodájában.

Emellett pedig a szakasz gondoskodik a teljes kontingens szállításáról, valamint a raktározásról is. A tizenegy klasszikus katonai szakág anyagait 18 darab, szabványos, húsz lábas konténerraktárba tudták elhelyezni, a raktárak szabályos kezelése, és az anyagmozgások naprakész nyilvántartása a négy főből álló raktáros raj, és egy nyilvántartó katona feladata.

A szállítási teendőket a szállító raj katonái végzik – mondta Schmidt főhadnagy –, akiknek a legfontosabb teendője a teljes kontingens zavartalan utaztatásának biztosítása. Szeptembertől-decemberig pedig külön feladatként jelentkezik a szabadságoltatás, amelyet a kontingens technikai eszközei közé tartozó 42 személyes autóbusszal végzik. A járatok 12 naponta indulnak Szarajevóból Magyarországra. Az EUFOR-ban szolgáló katonák ugyanis ennyi szabadságot kapnak külszolgálatuk fél éve alatt. A buszok nagyjából 10-12 óra alatt teszik meg a közel hatszáz kilométeres távolságot.

1595908823
 

Mindezek mellett a Logisztikai Szakasz biztosítja a kontingens állandó, készenléti ügyeletes gépjárműszolgálatát – árulta el az alegység parancsnoka, kitérve arra, hogy a magyar katonai járműveknél szerencsére ritkán fordul elő meghibásodás. Az esetleges alkatrész-utánpótlást pedig a minden héten, szerdán érkező futárjárat szállítja Kaposvárról Szarajevóba. Ekkor érkezik meg az állomány postája is, amelynek kezelését szintén az alegység katonái kapták feladatul.

Schmidt főhadnagytól végezetül megtudtuk azt is, hogy a szakasz feladatai közé tartozik még a különféle rendezvények és nemzeti napok anyagi biztosítása. Ezeken az eseményeken általában tipikus magyar ételeket is főznek az állomány részére. Augusztus 20-án babgulyás volt a menü, október 23-ra pedig marhapörköltet terveznek galuskával. A mindenki által várt finomságokat a szakasz egyik szakács végzettségű tagja készíti majd el.

1595908823
 

1595908823
 

Fotó: Szűcs László