Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Begördült a könyvvonat a forgószárnyasokhoz

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. október 16. 7:44

„Helikopter Bázis, Szolnok!” – mondta a hangosbemondó, és a Zrínyi Kft. könyvvonata megállt a MH 86. Helikopter Bázis területén, ahol Kun Szabó István ezredes, törzsfőnök fogadta a szerelvényt, a könyveket. Az Ittebei Kiss József hadnagyról elnevezett bázis a magyar forgószárnyasok otthona. Az ezredes a könyvek, a kultúra nagy barátja (nem mellékesen a Szolnoki Tiszti Kaszinó elnöke is, sok kulturális-művészi rendezvénnyel, s azok jó hatásával a városra). Összeállításunk végén tekintse meg videóinkat is!

A helikoptereseknek átadott könyvek nagy tetszést arattak. A Zrínyi Kft. ügyvezetője, Gubcsi Lajos e mellett díszalbumot adott át Erdélyről Huszár János dandártábornoknak, valamint dedikált tiszteletpéldányokat saját könyveiből a bázis és a város, a megye vezetőinek.

A motivált könnyűgyalogság és a Katonavárosok-Szolnok című könyveknek külön intenzív életet szán a kft.

a városban, a megyében, a Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnoksággal karöltve – s természetesen magán a bázison, ahova éppen mára szállítatta le a 88-asoknak adományozott további 500 példányt (a kecskeméti repülőnapon már büszkén adták ajándékba a szolnoki alakulat katonái az éppen aznapra megjelentetett könyv 300 tiszteletpéldányát)

Különleges alakulatok élnek, dolgoznak Szolnokon, megérdemelnek minden tiszteletet.

Galovtsik Gábor fotói a látogatás alkalmával készültek nem csupán a könyvvonatról, hanem az éppen gyakorlatozó egységekről is. Mellette archív felvételekkel engedünk bepillantást az életükbe.

A bázis Ittebei Kiss Józsefről kapta nevét. Kun Szabó István „A legendás vasmadár" címmel egy kis reprint könyvet adott át Gubcsi Lajosnak emlékbe (megjelent 1941-ben, a reprintet a Zrínyi Kiadó adta ki 2006-ban), ennek utolsó sorait idézzük, egy gyászjelentést az 55. vadászrepülő-század tisztikarától, 1918. május 24-ről:

Ittebei és eleméri Kiss József a magyar repülővirtus halhatatlan hősi titánja. Legendás tettei a magyar repülés hőskorát mindörökre csodás fénnyel övezik. Hősi szelleme a magyar repülés állócsillaga lett, s bár hősi emlékmű vagy díszes síremlék nem hirdeti nevét – szívében bizonyára minden magyar hősi emléket állított szellemének, mely példaképe az örök magyar katonának. Ha nevét egyszer emlékmű hirdeti majd, rávéshetjük a névtelen spártai harcos sírfeliratát:

„Megtette kötelességét."

Hálás utódai róla nevezték el a szolnoki Helikopter Bázist, és emlékhely, emléktábla őrzi ott is a dicsőségét.

Kapcsolódó cikk:
Szolnokra érkezett a könyvvonat