Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második világháborús hősi halottakat exhumáltak Tengelicen

Szöveg: Stósz Flóra | Fotó: HM HIM |  2023. szeptember 14. 15:21

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság (HM HIM HHI) munkatársai Tengelic község (Tolna vármegye) temetőjében végeztek feltárást, amely során a második világháborúban hősi halált halt hét katonát sikerült exhumálniuk.

Tengelic (2)_1

A Budapest elfoglalására indított szovjet támadás 1944. október 29-től fokozatosan teret nyerve közeledett a magyar fővároshoz, így decemberre Tengelic községet és térségét is elérte a front. A térségben harcoló magyar királyi 20. honvéd gyaloghadosztály öt zászlóaljának 1944. december 1-jére már csak két harcoló gyalog zászlóalja, fél lovas százada, 6 darab nehéz páncéltörő ágyúja és 3 darab légvédelmi gépágyúja volt.

December 1-jén hajnalban Tengelic községnél a hadosztály alárendeltségbe tartozó 24. gyalogezredet keleti irányba biztosító 14./I. gyalogzászlóalj védelmi körzetében heves harc bontakozott ki a támadó szovjet alakulatokkal szemben. A községért vívott harc a késő délutáni órákig elhúzódott, s erre az időre a védelemben lévő magyar alegységek Kajdacson át Nagydorogra vonultak vissza, majd itt átkeltek a Sió-csatorna nyugati partjára. A 20. gyaloghadosztály tartalékát képező 24./III. gyalogzászlóalj ellentámadásokat hajtott végre a község visszavételére, majd a Sió- és Sárvíz-csatornák hídjait maga mögött felrobbantva a két csatorna nyugati partvonalára szorult vissza, és vett fel új védelmi vonalat.

Tengelic település temetőjében az 1948-ban készült jelentés alapján hét, név szerint ismert magyar katonát temettek el a második világháború idején. Napjainkra sírhelyeik állapota leromlott, ezért indokolttá vált az áttemetésük.

Tengelic (18)_1

A HM HIM HHI Belföldi Hadisírgondozó Osztályának munkatársai június 28-29-én végezték el a feltárást Tengelicen. A munka során a tárgyi mellékletek alapján hét hősi halált halt magyar katona exhumálása történt meg egyéni sírhelyekből. Megállapítható, hogy egy kivétellel a maradványokat a temetéskor erősen meszezték, így azok csontjai több esetben is hiányosak voltak. Azonossági jegytok alapján személyi azonosításra csak Rózsás István honvéd esetében volt lehetőség, ugyanakkor a további hat katona neve is ismert. Az exhumált hét magyar katona földi maradványait Budapestre, a HM HIM HHI erre a célra kijelölt objektumába szállították.

Az exhumált magyar katonák újratemetésére Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen kerül sor még idén.