Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második világháborús hősi halottat exhumáltak Fóton

Szöveg: HM HIM | Fotó: a szervezet felvételei |  2023. március 31. 10:42

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság (HM HIM HHI) munkatársai Fót és Budapest között, egy főút mellett végeztek feltárást, amely során a második világháborúban hősi halált halt magyar katonát sikerült exhumálniuk.

hadisir_gondozas__exhum_cover

A Fóthoz közeli főút mellett egy jelzett katonasír található, amelyre korábban Juhász András fóti lakos hívta fel a Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság figyelmét. A műkő síremléken Bányász József neve olvasható, aki a szakemberek előzetes információ szerint az 1/I. ejtőernyős zászlóalj kötelékében szolgált, és 1944 decemberében, mindössze tizennyolc évesen, a fóti harcok során halt hősi halált.

A HM HIM HHI Belföldi Hadisírgondozó Osztályának munkatársai március 13-án végezték el a feltárást Fóton. A fedlap eltávolítása után először a sírkeret közti részt nyitották meg. A munkálatok kezdetekor nem volt nyoma betemetésnek, azonban majdnem száz centiméteres mélységben, a sírkeret út felőli oldalán egy koponya kezdett kirajzolódni a földből. Nyilvánvalóvá vált, hogy a síremléket nem pontosan a maradvány felett helyezték el, ezért az út irányába további bontás vált szükségessé. Az újabb munkálatok lehetővé tették a katona exhumálását.

A tárgyi mellékletek alapján (bakelit koronás gombok, magyar inggombok, Szent László hadosztály jelvény) egyértelműen magyar katona földi maradványa került elő, a csontok vizsgálatával végzett életkorbecslés alapján pedig fiatal személy volt az illető. A tárgyi leletek és a becsült életkor is azt igazolták, hogy valóban Bányász József honvéd földi maradványai nyugodtak a főút mellett. A katona csontváza alapján komoly sérüléseket szenvedett el halála előtt: jobb és bal combcsontja és a bal medencéje is törött volt.

hadisir_gondozas_10

A szovjet 2. Ukrán Front Budapest elfoglalását célzó támadását 1944. október 29-én indította meg és ennek során fokozatosan teret nyerve közeledett a magyar főváros felé. Balszárnyának közepe északkeletről a Gödöllői-dombság felé tört előre, és a Tura-Hévizgyörk vonalon a 1944. november 17-18-án kijutott a Galga folyó déli partjához. A 7. román gyalogos hadtest csapatai ekkor elérték a Dány-Valkó általános vonalat és gyakorlatilag szembe kerültek az Attila-védőöv keleti külső vonalával. Az Attila-védőövet a német és magyar alakulatok 1944 szeptemberétől építették ki Budapesttől keletre, félkörívben. A védőöv 1. állásának árokvonalai Csomád-Veresegyház-Szada-Gödöllő-Isaszeg területén húzódtak. A 2. állás első árokvonala a fóti Somlyó hegy gerincén, Helvécia-teleptől északkeletre, a Bolnoka-tetőtől, Kerepestől, Kistarcsától keletre folytatódott. A 3. állás árkai Budapest legkülső beépített területeinek előterében voltak. Fót község és térségében zömében a pápai magyar királyi vitéz Bertalan Árpád 1. ejtőernyős ezred II. zászlóalja volt védelemben az 1944. december 13. és 19. közötti időszakban.

Az exhumált Bányász József honvéd földi maradványait Budapestre, a HM HIM HHI erre a célra kijelölt objektumába szállították. Az exhumált magyar katona újratemetésére Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen kerül sor még az idén.