Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második világháborús hőst azonosítottak Mogyoródon

Szöveg: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum | Fotó: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Bakonyi Károly |  2022. november 27. 9:07

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság (HM HIM HHI) hadisírgondozó szakemberei a Pest megyei Mogyoród település temetője mellett található Hősök ligetében végeztek azonosító feltárást 2022 októberében. A feltárásnak köszönhetően újabb magyar katona személyi azonosítása történhetett meg, aki továbbra is a – méltóképpen rendben tartott – mogyoródi Hősök ligetében nyugszik majd.

20221121_hmhim_mogyorod_ismeretlen_katona_01

A munka során az egyik fakereszt alatt nyugvó magyar katonánál megtalálták a 36M azonossági jegytokját, amely használható állapotban vészelte át a föld alatt az elmúlt több mint 70 évet. A II. világháború idején használt, a köznyelven csak „dögcédulént” emlegetett azonossági jegytokon a kialakított 10x10 táblázaton a megfelelő számjegyeket kilyukasztották, így alakult ki a tíz számjegyből álló azonossági szám: az első négy számjegy az anyakönyvi kerület sorszáma, a következő két számjegy a születési év utolsó két számjegye, végül az utolsó négy számjegy a születési anyakönyvi bejegyzés folyószáma.

Ebben az esetben a 2325-21-0021 számsor bontakozott ki balról jobbra olvasva. Eszerint a katona 1921-ben született, és a Tolna megyei Szakály településen anyakönyvezték a 21. folyószám alatt. A helyi anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően a hadisírgondozó szakemberek megtudták, hogy a településen ezen a folyószámon 1921. június 4-én Bakonyi Károly született. A halotti anyakönyvéből nyert információk szerint aknatalálat következtében halt hősi halált Mogyoródon, 1944. december 13-án.

Ez különösen fontos információ volt, hiszen személye eddig semmilyen más forrásban nem szerepelt a településen elesett magyar katonák névsorában. Az anyakönyvvezető segítségével sikerült megtalálni a hősi halott egyik hozzátartozóját Szakályban. Bakonyi Károly unokaöccse a szakemberek részére bocsátotta az elesett katona fotója mellett azt a levelet is, amelyet az a mogyoródi család írt, amelynek tagjai a hősi halottat eltemették a településen, a vasútállomás közelében. Földi maradványai innen kerültek át a háború után, ismeretlen időpontban a Hősök ligetébe.

A feltárásnak köszönhetően újabb magyar katona személyi azonosítása történhetett meg, aki továbbra is a – méltóképpen rendben tartott – mogyoródi Hősök ligetében nyugszik majd. A közeljövőben eddig ismeretlenként jelzett keresztjére is ki fog kerülni Bakonyi Károly neve, ezzel is emléket állítva a hősi halált halt magyar katonának.