Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mecséry Jánosra emlékeztek Szentendrén

Szöveg: MH Altiszti Akadémia |  2022. április 23. 10:42

Mecséry János posztumusz altábornagy születésének 102. évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak az MH Altiszti Akadémián, a kiképző zászlóalj névadójának emléktáblájánál.

Mecséry megemlékezés (4)

Mecséri János 1920. április 18-án született Győrben, édesapja Mecséri Mihály asztalossegéd, édesanyja Maár Erzsébet varrónő volt. Tizenhat éves koráig a családi terhek csökkentése érdekében nagyszülei nevelték, ezért az elemi iskola hat osztályát a győrszigeti fiúiskolában végezte. Később lakatostanonc lett, de a gyárat – ahol dolgozott – 1944-ben szétbombázták, ezért bevonult katonának. Első tiszti beosztását az esztergomi harckocsizóezrednél kapta, mint századparancsnok. 1954-től az esztergomi 7. gépesített hadosztály parancsnoka lett.

Mecséri János aktívan részt vett az 1956-os forradalom és szabadságharcban, amiért 1958. november 15-én kivégezték. A rendszerváltást követően, 1990-ben posztumusz altábornaggyá nevezték ki.

Emlékét az alakulat méltó módon megőrzi.

Mecséry megemlékezés (7)

A megemlékezés alkalmával, az emléktáblánál koszorút helyezett el Schraufné Mecséry Szonja, Frankó Imre ezredes, az MH Altiszti Akadémia megbízott parancsnoka, Kiss Zoltán alezredes, az MH Szentendre Helyőrségtámogató Parancsnokság parancsnoka, Bodnár András alezredes, az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ törzsfőnöke és Soós Lajos főtörzszászlós, az MH Transzformációs Parancsnokság vezénylőzászlósa.