Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Medvegyev büntetést követel, a szakértők vitáznak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 20. 6:42

A kedden Pjatyigorszkban elkövetett merénylet tetteseinek megbüntetését, ellenállás esetén megsemmisítését követelte Dmitrij Medvegyev orosz államfő, amikor csütörtökön felkereste a várost és kórházát, ahol a sérültek többségét ápolják. Az elnök egyben kilátásba helyezte, hogy utasítja az illetékes minisztert a városi kórház felszerelésének korszerűsítésére.

Az orvosok ugyanis azt közölték vele, hogy a kórházban van elegendő gyógyszer és kötszer, de szükség lenne egy komputertomográfra.

Medvegyev csütörtökön Pjatyigorszkban a rendvédelmi szervek és a társadalom képviselőivel tartott találkozón vett részt, amelyen a rendőrségről készülő, és társadalmi vitára bocsátott új törvényről volt szó.

Pjatyigorszkban kedden mintegy 30 ember megsebesült, amikor egy robbanószerekkel megrakott Zsiguli felrobbant egy kávéház előtt. Az ügyészség terrorcselekménynek minősítette a robbanást.

Csütörtökön orosz sajtókommentárok azonban felvetették, hogy a csecsenföldi szélsőséges csoportok közötti belviszály állhat a háttérben, de az sem zárható ki, hogy üzleti hátterű leszámolás történt.

A csecsen szélsőséges iszlamisták egyes hírek szerint “leváltották" Doku Umarovot, aki magát a Kaukázusi Emirátus emírjének nevezte. Erre látszik utalni az is, hogy Umarov a minap egy interneten közzétett videón lemondott, és átadta helyét egy fiatalabb harcosnak, majd másnap a videó tartalmát cáfolta. Egyes megfigyelők szerint nem zárható ki, hogy Umarov áll a robbantás mögött, amellyel pozícióját próbálja erősíteni.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap viszont csütörtökön úgy vélekedett, hogy a két keddi robbantás – a másikat egy öngyilkos merénylő követte el az Észak-Oszétia és Ingusföld közötti határ közelében – egyáltalán nem emlékeztet terrorakcióra. A pjatyigorszki robbantás a lap szerint az ottani kabardok és örmények közötti leszámolás jegyeit hordozza magán. Az előbbiek ugyanis lassacskán felvásárolják az egész várost, és kiszorítják onnan a régen ott élő örményeket.

A lap szerint az ügyészség ezt a verziót is vizsgálja, de egyelőre nem hozta nyilvánosságra. Ha azonban erről van szó, akkor alighanem a kabardok állnak a robbantás mögött – vélte a lap, amely szerint a Kaukázusban az autók robbantása a köztörvényes bűnözők kedvelt eszköze, s az iszlám szélsőségesek egészen másképpen járnak el, amint ezt számos terrorakció mutatja.