Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Medvegyev már a nyáron tudott az árulásról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 13. 6:42

Vizsgálatot és a tanulságok levonását ígérte Dmitrij Medvegyev orosz elnök pénteken Szöulban a nyáron az Egyesült Államokban leleplezett orosz kémek ügyében.

A tíz orosz kémet – mint arról a Kommerszant című moszkvai lap csütörtökön beszámolt – elárulták. Az áruló az orosz titkosszolgálat Scserbakov nevű ezredese volt, aki az Egyesült Államokba telepített, normális civil életet élő orosz alvó ügynököket felügyelte.

A G20-értekezleten a dél-koreai fővárosban tartózkodó orosz államfő újságírói kérdésre azt mondta, hogy a Kommerszant által közölt információk nem jelentettek újdonságot számára, mert az árulásról még a nyáron, rögtön megtörténte után tudomást szerzett.

Az elnök arról nem nyilatkozott, hogy lesznek-e felelősségre vonások az orosz hírszerzésnél az ügy kapcsán. Gennagyij Gudkov, az orosz parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagja csütörtökön kijelentette: az ügy olyan jóvátehetetlen károkat okozott, hogy indokolt létrehozni egy bizottságot, amely elemzi a hírszerző ügynökség munkáját.