Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismerd meg az ellenséget!

Szöveg: PRT-9 szóvivő |  2010. november 13. 6:21

A műveletek tervezéséhez szükségszerű tudnunk, milyen erőkkel, eszközökkel, fegyverekkel, milyen képességekkel, logisztikával rendelkezik az ellenfelünk. A biztonsági helyzet romlásával még fontosabb lett a felderítés. Ebben nyújt segítséget a SUAV, a kis hatótávolságú pilóta nélküli felderítő repülőgép.

Szun Cu írta (i.e. 500): ismerd ellenséged és ismerd magad; száz csatában sem találsz legyőzőre.
Ez a mondat a mai napig megállja a helyét. A 21. század hadviselése – többek között – megköveteli a precíziós tervezést, amelynek egyik pillére a gyors és pontos információfeldolgozás. A hadtörténelem több ezer éves múltjában mindig is meghatározó volt a felderítési adatok begyűjtése és értékelése.

1595910019
Csak a módszerek változtak, a cél lényegében ma is ugyanaz maradt: minél többet megtudni a velünk szemben álló félről!

A műveletek tervezéséhez szükségszerű tudnunk, hogy milyen erőkkel, eszközökkel, fegyverekkel, milyen képességekkel, logisztikával rendelkezik az ellenfelünk. A biztonsági helyzet romlásával még fontosabb lett a felderítés. Az utak járhatóságának megtekintése, az ellenséges erők mozgásának nyomon követése és megfigyelése szükséges a pontos tervezéshez. Ebben nyújt segítséget a SUAV, a kis hatótávolságú pilóta nélküli felderítő repülőgép.

A Skylark típusú eszköz a repülőgépből és a földi irányító egységből áll. A rendszer lehetőséget teremt – akár közepes magasságban – arra, hogy nappal és éjjel fotókat és valós idejű mozgóképeket rögzítsen és továbbításon. Az elektromos meghajtású repülőgép – kis zajszintjének és speciális festésének köszönhetően – a földről már szabad szemmel nehezen felderíthető.

1595910019
Gyorsan kitelepíthető, egyszerűen működtethető, képes autonóm repülésre. Kis és nagy látószögön készített, nagy felontású, nappali és éjszakai képei jól értékelhető információt adnak. Alkalmazásával célcsoportok, személyek, járművel felderítése, felismerése, vagy akár beazonosítása is megvalósítható.

És hogy ezen túl mi mindenre képes még? Álló vagy mozgó cél tartós nyomon követésére városi és nyílt terepen egyaránt. Sűrűn beépített területek vagy őrzött kerítések pásztázására, meghatározott célok keresésére, bevezető utak átfésülésére, „domb mögötti felderítésre": harcászati információkat szolgáltat zászlóalj- és törzsszinten az ellenséges haderők felvonulásáról. Ezek a SUAV legfontosabb alkalmazási területei.

A kezelőszemélyzet kiválóan felkészített katonái bevetésre készen várja a repülési parancsot, hogy a műveletek tervezői, döntéshozói tudják, mi van a domb mögött.