Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új lendület

Szöveg: Tőrös István / Hídvégi Krisztina |  2010. november 12. 18:48

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint Magyarországnak jól képzett, tettre kész, elhivatott és hűséges katonái vannak. Az államfő pénteken, a Szolnokon megtartott Új lendület 2010 gyakorlaton úgy fogalmazott: a katonaság nem pusztán technika és szakmai tudás, hanem ragaszkodás, hűség és becsület is egyben.

Schmitt Pál köztársasági elnök – egyben a Magyar Honvédség főparancsnoka
– 2010. október 12-én Szolnokon, az Ittebei Kiss József hadnagy
Helikopterbázison Hende Csaba honvédelmi miniszter és Benkő Tibor
altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke kíséretében megtekintette az
„Új lendület 2010" hadgyakorlatot. A gyakorlaton tíz katonai szervezet
vett részt 349 fővel és 75 technikai eszközzel.

A köztársasági elnököt katonai tiszteletadással fogadták az alakulótéren, majd a Himnuszt és a díszszázad felvonulását követően Schmitt Pál és kísérete először a szolnoki alakulatok haditechnikai felszerelését és fegyvereit tekintette meg. Nemcsak a katonák személyi fegyverét mutatták meg az államfőnek, de megtekinthette az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj új, speciális álcázóruháit, köztük már a sivatagi változatot is. Schmitt Pál sokáig időzött a pilóta nélküli felderítő repülőgépet bemutató katonáknál és az afganisztáni misszióban is használatos tűzszerész robotnál is. Ezt követően a hangárból kisétálva az alakulat forgószárnyas technikáját mutatták be a köztársasági elnöknek, így a Mi-24-es harci helikoptert, valamint a Mi-17-es normál és éjszakai repülésre alkalmas változatát is. A helikopterek orvosi személyzete rögtönzött bemutató keretében a sebesültek ellátását, kezelését is bemutatta.

Ezután került sor a gyakorlat dinamikus részére, melynek első része egy országhatárunkat érintő támadás felderítésének, megállításának mozzanatait mutatta be. A közel 50-60 fős, gépjárművekkel felszerelt ellenséges alakulatokat a levegőből harci helikoptereink derítették fel, majd a szállító helikoptereken érkező, elsősorban páncéltörő fegyverekkel felszerelt katonák lezárták a határ érintett szakaszát, és a BTR-80-asokkal érkező védőerők megérkezéséig biztosították azt. Az imitált tűzharc során Schmitt Pál megismerhette a katonák és harceszközök speciális lézer-szimulációs rendszerét. Az első bemutató helyszínét elhagyva egy speciális katonai megfigyelőpontra hívták fel az államfő figyelmét, melyből a föld alól – bokrokkal és fákkal álcázva – a katonák végig rejtve irányították és vezették a földi csapatok harcát.

A dinamikus bemutató második részében az ország területére beszivárgott öt-hat fős csoport felszámolására került sor. A Szolnok légterében uralkodó időjárási viszonyok – az erős szél – nem tették lehetővé az ejtőernyős deszant dobását, így a katonák a földön szálltak ki a helikopterekből, és zárták körbe az ellenséges csoport búvóhelyét. Az őrszemeket a mesterlövészek tették ártalmatlanná, majd a szállítóhelikopterből Alpin-technikával földre érkező csapat felszámolta az ellenállást. A diverzánsok ruházatának átvizsgálását követően a különleges műveleti zászlóalj katonáit a már megszokott „szőlőfürt" módszerrel, helikopterrel emelték ki a helyszínről. A vendégek a fegyveres mozzanatokat követően az MH 25/88-as Könnyű Vegyes Zászlóalj, az MH 34-es Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és az MH 5/24-es Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonáinak közelharc-bemutatóját, illetve különleges törési technikáit tekintették meg.

A gyakorlat után Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta: létszámfejlesztést és hadászati korszerűsítést hajtanak végre a Magyar Honvédségben, és jövő évtől újra katonák fogják őrizni a laktanyákat. A közelharcból, valamint statikus és dinamikus bemutatókból álló program fontos célja az volt, hogy bemutassa: a magyar katonák földön, vízen és levegőben egyaránt képesek szavatolni az ország katonai biztonságát. A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére sikeresen végrehajtott gyakorlat végén az államfő elmondta: „A látottak a kívülálló számára egyenesen lenyűgözőek. Én azonban már nem számítok kívülállónak."

Schmitt Pál köztársasági elnök hangsúlyozta: szándékában áll segíteni a magyar haderőt abban, hogy minden támogatást megkapjon feladatainak végrehajtásához. Úgy fogalmazott: a katonaság ma is dicső, tiszteletre méltó hivatás. Beszédében visszaidézte a tisztavatás napját, amikor a Hősök terén – hat évtized után – „A hazáért mindhalálig!" felkiáltással fejezték be az esküjüket a tisztek. „Számomra ez a mondat a nemzethez való hűséget, ragaszkodást és becsületet jelenti", fogalmazott Schmitt Pál, majd ígéretet tett arra, hogy főparancsnokként összekötő kapocs kíván lenni az ország vezetői és polgárai között.

Hende Csaba a bemutatót követően egy Hadik-szablyát adott át a köztársasági elnöknek. A honvédelmi miniszter közölte: az ajándék hű másolata annak az eredeti példánynak, melyet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban őriznek.

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária
További fotókért kattintson galériánkra!