Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még két háborús bűnöst köröznek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 31. 8:49

Még két vádlottat, Ratko Mladic-ot és Goran Hadzic-ot körözi a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntényeket vizsgáló, Hágában működő Nemzetközi Törvényszék.

Ratko Mladic: A jelenleg 66 éves volt boszniai szerb hadseregparancsnokot kétrendbeli népirtással vádolja a törvényszék. Mégpedig Szarajevó 12 ezer halálos áldozatot követelő, 43 hónapos ostroma és a srebrenicai mészárlás miatt.

Goran Hadzic: Az 1991-95-ös horvátországi háború idején fennállt Krajinai Szerb Köztársaság 49 éves egykori elnökét a kelet-szlavóniai polgári lakosság nem szerb nemzetiségű tagjai elleni háborús bűncselekményekkel – tömeges kitelepítések és gyilkosságok kitervelésével – vádolják.

A Nemzetközi Törvényszék 161 ember ellen emelt vádat a volt Jugoszlávia területén az 1990-es években elkövetett háborús bűncselekmények miatt.

A törvényszék eddigi működése alatt 56 vádlottat ítéltek el és tizet mentettek fel. 36 esetben megszüntették az eljárást, vagy a vádlott halála miatt, vagy azért, mert ejtették a vádat. A még szökésben lévő két vádlottat nem számítva még 57 vádlott ügye van folyamatban.