Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még mindig függőben a török támadás

2007. október 18. 13:57

Dzsalal Talabani iraki államfő nyomatékosan kérte Törökországot, hogy ne indítson offenzívát az Észak-Irakban rejtőző kurd szeparatisták ellen.

A bagdadi vezetők arra kérték szerdán Ankarát, hogy ne indítson támadást az Irakban megbúvó kurd lázadók ellen, mert Irak maga is le tud számolni velük, ugyanakkor Szíria támogatásáról biztosított a török hadsereg tervezett iraki katonai műveletét.
Az iraki elnök felszólította Törökországot, hogy ne indítson támadást az Irakban megbúvó kurd lázadók ellen.

Zöld út 

Zöld utat adott a török képviselőház a kormánynak, hogy katonai akciót hajtson végre Észak-Irakban, s csapást mérjen a PKK fegyvereseire. Ankara szerint 3500-ra tehető azokmak a kurd szeparatista fegyvereseknek száma, akik Irak északi részén találtak menedéket, illetve kiindulópontot Törökország elleni támadásaikhoz.

A török katonai vezetés több tervet dolgozott ki a hadműveletre. Az első szerint több mint 20 ezer katonával 40 kilométer mélységig vonulnának be Észak-Irakba, s addig maradnának, amíg a kurd szeparatista PKK “utolsó terroristáját" ki nem űzik onnan. A második számú elképzelés szerint csak visszafogott akciót folytatnának: a földi csapatok harci repülők segítségével csapnának le a PKK legfőbb bázisaira. Szakértők szerint ez a verzió látszik a legvalószínűbbnek. A harmadik forgatókönyv szerint a török egységek nem lépnék ugyan át a határt, de a légierő közben bombázná a PKK állásait. A törökök egyébként diplomáciai offenzívát indítottak azért, hogy a kurd szeparatisták elleni fellépésük széles körű nemzetközi támogatást kapjon. Washington, és az Európai Unió ugyan terrorszervezetnek minősíti a PKK-t, a törökök esetleges iraki beavatkozását azonban mindkét fél elutasítja, és Moszkva sem lelkesedik Ankara akciójáért.

Talabani reménykedik 

A Nicolas Sarkozy francia államfővel folytatott párizsi megbeszélése után Dzsalal Talabani reményét fejezte ki, hogy – mint mondta – közös barátjuk, Recep Tayyip Erdogan török kormányfő “bölcsessége oly gyümölcsöző lesz", hogy nem kerül sor katonai beavatkozásra Észak-Irakban a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) aktivistái ellen.

Talabani szerint Irak a válság békés rendezése mellett áll ki, és kész együttműködni a török hatóságokkal. Javasolta, hogy amerikai-iraki-török testület jöjjön létre az ügy rendezésére.

Talabani szerint Irak ellenzi a PKK-lázadók tevékenységét, ezért felszólította a kurd gerillákat, hogy tegyék le a fegyvert.

Ezzel egy időben az iraki miniszterelnök arról biztosította török kollégáját, hogy Irak leszámol a PKK gerilláival. Núri al-Máliki telefonon beszélt Erdogannal, s elmondta, hogy teljes mértékben elszánta magát a PKK iraki tevékenységének és létezésének megszüntetésére, “pontos utasításokat" adott erre vonatkozóan az észak-iraki kurd autonóm tartomány vezetőinek.

A CNN török adása úgy értesült, hogy a telefonbeszélgetés során az iraki kormányfő arra is javaslatot tett, hogy szükség esetén Irak és Törökország közösen indítson katonai műveletet a lázadók ellen.

Ankara azzal vádolja az iraki kurdokat, hogy fegyverekkel és robbanószerrel látják el a Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetnek nyilvánított PKK harcosait.

Szíriának tetszene

Míg Bagdad, Washington, Brüsszel, illetve az arab országok is egyként ellenzik a török szándékokat, a szíriai elnök szerdán kijelentette, hogy támogatná a török hadsereg észak-iraki hadműveletét. Bassár el-Aszad azt követően mondta ezt, hogy Ankarában megbeszélést folytatott Abdullah Gül török államfővel. A közös sajtótájékoztatón Aszad úgy fogalmazott, hogy Szíria támogatja azokat a döntéseket, amelyeket a terrorizmussal és a terrortevékenységgel összefüggésben kell meghoznia a török kormánynak. A szír elnök az első arab vezető, aki támogatásáról biztosította a török terveket.