Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éles a verseny, sosem elég a pénz

2007. október 18. 14:12

Még nem tudni, az amerikai tengerészgyalogaság melyik haderőnemben rendszeresített robotrepülőgépeket használja majd. A verseny igen élesnek ígérkezik.

Komoly verseny alakult ki az Egyesült Államok hadserege és légiereje között, mégpedig arról, hogy a tengerészgyalogság melyikük rendszerét használja. A hadsereg a Constant Hawkot ajánlja, míg a légierő az Angel Fire-t. Ugyanakkor ennél lényegesen többről van szó, hiszen a tengerészgyalogság döntésétől függően könnyen végleg eldőlhet a két haderőnem között egyre élénkebben folyó robotrepülőgép-vita.

Az Angel Fire nagy látószögű, nagy felbontású (11 megapixel) kamerákkal van felszerelve. A repülés alatt videofelvételeket készít, és azokat a fedélzeten lévő merevlemezekre rögzíti, így alapvetően egy repülő biztonsági kameráról beszélhetünk. A rendszer előnye pont ebben rejlik, ugyanis ennek segítségével kielemezhető, hogy mik is voltak egy bombamerénylet vagy rajtacsapás előzményei. A felbontás eléri a fél métert, így a felvételeken embereket is nagyon könnyen ki lehet venni. A légierő a prototípust a tengerészgyalogság rendelkezésére bocsátotta, akik eddig különböző gyakorlatokon alkalmazták, s a tapasztalatok alapján szívesen tennék ezt valós körülmények között is.

A hadsereg rendszere, a Constant Hawk alapvetően egy képelemző rendszer, azaz aligha hasonlítható össze az Angel Fire-rel. A teljesítményével azonban rendkívül elégedettek, s a hadsereg a tavalyi év tíz legfontosabb fejlesztéseinek egyikeként tartja számon. A rendszer egy speciális videokamera-rendszert használ, amely a megfigyelt területről készít folyamatosan felvételeket, s visszatérő mintákat keres. A videorendszert nemcsak robotrepülőgépeken alkalmazzák, hanem akár árbocokra vagy magasabb épületekre is szerelhető. A megállapított mintától való eltérésekre felhívja a figyelmet, amelyet aztán közelebbről is megvizsgálnak. Ennek köszönhetően számos bombamerényletet sikerült meghiúsítani. Ennek köszönhetően egy konvoj útvonalát sikerült biztonságossá tenni, hiszen a környezetben bekövetkezett változásokat a videorendszer észleli.

Természetesen valójában itt sem az a valódi kérdés, hogy a tengerészgyalogság melyik rendszert használja, hanem arról, hogy a közepes és annál nagyobb méretű robotrepülőgépeket a légierő kizárólagos joggal üzemeltethesse vagy sem. Természetesen a pénzügyi források is szerepet játszanak, hiszen hiába költ az Egyesült Államok az utóbbi években soha nem látott összegeket védelemre, pénzből soha nincs elég. Könnyen lehet, hogy a tengerészgyalogság döntése alapján az egyik rendszernek véglegesen befellegzik.