Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még mindig találnak amerikai katonákat Vietnamban

Szöveg: Háború Művészete |  2007. december 4. 8:42

A Department of Defense POW/Missing Personnel Office (Védelmi Minisztérium Hadifogoly és Eltűnt Személyek Hivatala) november 6-án adta hírül, hogy egy, a vietnami háborúban eltűnt katona földi maradványait sikerült azonosítani.

1972. november 7-én az akkor 32 éves John L. Carroll őrnagy egy O-1G Bird Dog géppel előretolt légi irányítóként hajtott végre bevetést a laoszi Xiangkhoang tartományban, majd a heves ellenséges légvédelmi tűz következtében kényszerleszállást végzett. A kutató-mentő helikopterek azonban nem tudták a pilótát kimenteni. Sorsa mind ez idáig ismeretlen volt.

Az amerikai légierő (USAF) 32 éves őrnagya, John L. Carroll 1972. november 7-én indult végzetes küldetésére. Laosz felett, Xiangkhoang tartományban teljesített fontos feladatot. O-1G Bird Dog típusú gépével előretolt légi irányítói bevetést hajtott végre, miközben ellenséges légvédelmi tűzbe keveredett. A lövedékek utóbb végzetesen eltalálták a repülőgépét, így a pilótának kényszerleszállást kellett végrehajtania. A földet érés után rádión kért segítséget bajtársaitól. Végül két kutató-mentő (search-and-rescue, SAR) helikopter is a helyszínre érkezett, ám azokat ugyanúgy erős légelhárító tűz fogadta, ezért a sikeres kiemelést ott meg sem tudták kísérelni. Később egy újabb leszállást beszéltek meg a bajban lévő őrnaggyal, de időközben az ellenséges földi erők annyira elözönlötték a környéket, hogy John L. Carroll – a második próbálkozásnál kialakult lövöldözés során – elkerülhetetlenül megsebesült. Sorsa ezzel végleg megpecsételődött. Kimentésére több esély ezután már nem maradt. A helikopter egyébként ezúttal szintén nem tudott leszállni.

Először 1993-ban kezdték meg Carroll esetének felderítését. Az amerikai Joint POW/MIA Accounting Command (JPAC) emberei és a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság közös csapata kutatta fel a lezuhanás helyszínét. A terület alapos átvizsgálása után repülőgépből származó kisebb roncsdarabok is előkerültek. Ezután, 1996–2007 között az egykori szemtanúk megkeresésével folytatódott a kivizsgálás. Végül sikeresen megtalálták azokat a katonákat, akik annak idején az észak-vietnami hadsereg állományában szolgáltak. Egy volt tiszt elárulta az amerikai pilóta temetésének helyét, egy másik pedig oda is vezette a kutatócsapatot. A helyszínt 2007-ben tárták fel, ahol rátaláltak a földi maradványokra. Az elvégzett vizsgálatok utóbb igazolták, hogy John L. Carroll őrnagyot sikerült azonosítani. A légierő pilótáját 2007. november 13-án a Colorado állambeli Colorado Springsben, a légierő akadémiájának temetőjében, a családtagok jelenlétében és teljes katonai tiszteletadással helyezték örök nyugalomra.