Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még szorosabb együttműködésre törekednek

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2023. február 15. 15:43

Magyarország számos területen bővítené együttműködését Indiával - hangzott el az Aero India 2023. rendezvény alkalmából Bengaluruban, ahol Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára képviseli hazánkat.

Gion_államtitkár_India (3)

Az Aero India légibemutatóval egybekötött védelmi ipari kiállítást kétévente rendezik meg Karnátaka állam székhelyén, Bengaluru-ban. A kiállításon többek között olyan neves cégek képviseltetik magukat, mint az Airbus, Boeing, Dassault Aviation, Lockheed Martin, Israel Aerospace Industry, BrahMos, SAAB, Rolls Royce, Larsen & Toubro, HAL és a Bharat Electronics Ltd.

Az esemény hivatalos közleménye szerint az Aero India 2023 fókuszában ezúttal a hazai eszközök, fejlesztések, megoldások és technológiák, továbbá a külföldi cégekkel kialakított partnerségek bemutatása áll. Összhangban az indiai vezetés aktuálisan megfogalmazott mantrájával: „Make in India. Make for the World”. A kiállítás hétfői megnyitóján Narendra Modi miniszterelnök arról számolt be, hogy országa éves védelmi exportját az elkövetkezendő két évben mintegy háromszorosára szeretné növelni, a jelenlegi 1,5 milliárd dollárról 5 milliárd dollárra.

Ismeretes továbbá, hogy Magyarország stratégiai partnernek tekinti Indiát, elkötelezett az Indiával fenntartott kapcsolatok fejlesztése és a két nemzet közti jó viszony elmélyítése mellett. Hazánkban India az egyik vezető ázsiai befektető, és egyben az egyik legjelentősebb kereskedelmi partner is. A meglévő kereskedelmi, gazdasági és társadalmi kapcsolatokon túl országaink további, még szorosabb együttműködésre törekednek, leginkább a kül- és biztonságpolitika területén, valamint a fegyveres erők humánerőforrás-fejlesztési és modernizációs kérdéseiben.

330801905_739171904406564_8802419354382627888_n_v2

A kiállítás keretei között Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium képviseletében találkozott Ajay Bhatt védelemért és turizmusért felelős államtitkárral. Az államtitkár megerősítette, hogy a magyar kormány 2010 óta fontosnak tartja a keleti nyitás kérdését, amelynek része az Indiával való stratégiai partnerkapcsolatok ápolása. Ugyanakkor India számára is fontos a magyar kapcsolat, főleg napjainkban, amikor cél a biztonság közös megőrzése a globális politikában.

Végezetül a felek megállapodtak abban, hogy a jövőben több találkozó szükséges, különösen a védelmi ipar területén, melynek célja az erőteljes együttműködés előre mozdítása.

Az országaink között fennálló diplomáciai kapcsolatok 75. évfordulója az idei évben jó alkalmat kínál - a közös ünneplésen túl - a folyamatban lévő kezdeményezések továbbvitelére, új kezdeményezések elindítására is.